koronavírus

2020.05.11. 14:30

Ötletből komoly produkció lett

Magyar kezdeményezésre gyűltek össze világsztárok egy karanténzeneszámban.

Hajdu Mariann

Fotó: Czomba Imre

Tizenhat ország száz zenésze vett részt abban a produkcióban, amely Czomba Imre, a Miskolcon, a Földesben érettségizett, ma már Los Angelesben élő zenész ötlete nyomán és hatalmas munkájával jött létre.

A koronavírus miatti korlátozások a zenészeket sem kímélték: sorra fújták le az idei nyárra tervezett koncerteket és turnékat, Czomba Imrének azonban volt egy ötlete.

4-4 ütemből

„Egy nagyon egyszerű szabályt állítottam fel: megadom a kezdő 4 ütemet, amit az általam nagyra becsült zeneszerzők láncreakcióként folytatnak a saját 4-4 ütemükkel. Az így elkészült dallamokat pedig a projekthez csatlakozó zenészek segítségével hívjuk életre” – meséli. Először csak néhány barátját hívta fel, hogy lenne-e kedvük egy otthonról felvett közös dalban részt venni, azonban listája pillanatok alatt telt meg igenekkel olyan sztároktól, mint Michael O’Neill (Barbra Streisand Band, George Benson), Alphonso Johnson (Weather Report, Santana), Ed Calle (Gloria Estefan, Michael Bolton), Andrew Kestler (Accent), Richie Garcia (Phill Collins Band) és Sophie Cairo (La Bouche). Az ötlethez egyre többen csatlakoztak – 16 országból –, és több mint egy hónapig tartó produceri munka eredménye, hogy kiváló zenészekkel előadták a közös szerzeményt. (Ez bárki számára elérhető a YouTube-on: #QuarantineMusicChain)

Világhírű művészek

A produkcióban így feltűnnek sztárok Németországból, Ausztráliából, Kanadából, Hawaiiról, Norvégiából, Szlovákiából, Franciaországból, Magyarországról és persze Hollywoodból is – zeneszerzők, zenészek és énekesek egyaránt. Michael Lehmann Boddicker, aki Michael Jackson-, Lionel Richie- vagy Manhatten Transfer-számok megálmodója is látható a Jam Session Projectben, épp úgy, mint Kenny G, Stefano Sacchi vagy Adonis Tsilimpari. A magyar zenészek közül többek között Balázs Fecó, Papp Gyula, Miklósa Erika, Horváth Kornél és Lantos Zoltán vállalt szerepet a örömzenében.

„Ebben a kilátástalan helyzetben alkalmunk nyílt arra, hogy kötöttségek nélkül dolgozzunk együtt, bárhol és bármilyen zenei szinten is legyünk a világban. Azt gondolom, hogy ez a munka egy misszió is. Szeretném példaként mutatni az utat a magyar tehetséges zenész barátaimnak: merjenek nagyot álmodni, és merjenek úgy dolgozni, hogy közben kiszakadnak a megszokott környezetükből” – tette hozzá a projekt gazdája.

Czomba Imréről már többször írt lapunk. Öt éve költözött ki Los Angelesbe. Előtte több mint 20 éven át dolgozott olyan előadókkal, mint Zorán, Presser Gábor, Ákos és Cserháti Zsuzsa. Majdnem két évtizeden keresztül volt az Experidance zeneszerzője, és sokat dolgozott a Pesti Színház és Vígszínház falai között is. Legutóbb akkor írtunk róla, amikor Dobó Kata Kölcsönlakás című filmjének zenéjét szerezte, de az ő nevéhez fűződik az Argo 2 zenéje is.

(A borítóképen: Czomba Imre ma Los Angelesben alkot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában