I. Béke Konferencia

2020.01.26. 16:00

Van igény a társadalomjobbító programokra

Felülmúlta a várakozásokat az I. Béke Konferencia sikere.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Fotó: Bujdos Tibor

Január 17-én rendezték meg hazánk első béke konferenciáját a Miskolci Galériában. A Tettre Kész Adományvonal és a Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria közös programjának célja az volt, hogy egyéni és közösségi szinten is megmozgassa Miskolcot, és hogy ne csak beszéljenek a békéről, hanem tettekben is megnyilvánítsák azt.

Megteltek a termek

– Fantasztikus nap volt, az összes előadásra megteltek a termek, sokan érdeklődtek, összesen 353 regisztrált résztvevőnk volt – kezdi az összegzést Szurasenkó Dániel, az esemény főszervezője. – Bátran mondhatom, hogy a rendezvény elérte célját. Bebizonyosodott, hogy itt Miskolcon, Észak-Magyarországon és hazánkban van igény a társadalomjobbító programsorozatok megrendezésére.

 

Az egész napos konferencia egy kerekasztal-beszélgetéssel indult az elfogadás témakörében, melyen Szabó-Tóth Kinga szociológus, dr. Jacsó Pál ügyvéd, jogász és Sándor Frigyes evangélikus lelkész folytatott diskurzust. Erről az előadásról Detzky Anna kolléganőnk beszámolóját már olvashatták. Ezzel egy időben Kónya Ábel képzőművész előadását hallgathatták az érdeklődők A magasabb szintű keresése címmel. Ezt követően Gecse Attila Prima díjas lelkésszel folyt egy pódiumbeszélgetés a betegségek, a halál elfogadásáról, az ezzel való megbékélésről. (A beszélgetést hamarosan interjú formájában közöljük – a szerk.)

Majd dr. Iványi Gábor lelkész és Markovics Zsolt főrabbi zsidó-keresztény diskurzusával folytatódott a program. Ennek a legfontosabb mozzanata annak a megvitatása volt, hogy mi is volt a keresztények felelőssége a holokausztban, hogyan lehet a kapcsolatot helyreállítani. Nagyon izgalmas válaszok hangzottak el a nem épp könnyű fajsúlyú kérdésekről. Iványi Gábor názáreti rabbinak nevezte Jézust, hiszen ő maga is zsidó volt, és ahogy mondta, nem azért jött el közénk, hogy eltörölje, hanem hogy betöltse a törvényt. Szó esett arról is, hogy a zsidóság hogyan kezeli a Jézust, mint messiás-kérdést, ami az egyik legfontosabb mozzanata a zsidó-keresztény teológiának. A vallásközi párbeszéd tanulságosan zárult, a két vallási vezető nagyon jót beszélgetett.

A „megcsalt” pápák

Ezután dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyés püspök fantasztikus hangulatú pódium-beszélgetése következett.

– A püspök úr nagyon jó kedélyű ember, ami természetesen a beszélgetésben is megmutatkozott. Nagyszerű történeteket hallhattunk tőle, többek között arról is, milyen volt a viszonya a pápákkal. Őt még II. János Pál pápa nevezte ki püspökké. – folytatja a beszámolót Szurasenkó Dániel. – Mesélt az őt követő pápákról is, amit úgy vezetett fel, hogy mindegyikhez hűtlen volt. Ezt nem igazán értettük először, de elmondta, hogy azért, mert az aktuális pápát mindig nagyobb csodának tartotta, mint az előzőt. Számára mégis II. János Pál az etalon, a legnagyobb csoda. Tátott szájjal hallgattuk, mikor elmesélte az utolsó találkozásukat. Azt mondta, hogy a pápa szemébe nézett és látta benne Jézust. Olyan tisztaság, mélység, tudás tükröződött vissza, ami Jézushoz tette hasonlatossá azt a szempárt. Említette, hogy fantasztikusak voltak azok a találkozások, amikor meghívták a Vatikánba a püspököket.

Emellett Krebsz Tibor is tartott előadást, A béketeremtés 5 alapelve címmel. Illetve a szombattartásról, kóser étkezésről, illetve a különböző zsidó-keresztény szokásokról Tar Kata, a Zsidók Jézusért misszionáriusa és Suhaj Renáta, a Miskolci Adventista Gyülekezet lelkésze beszélgetett. Az adventista egyház azért is különleges, mert keresztényként mégis szombattartók, ennek jelentőségéről, az ünneplésről, ezek hasonlóságáról és különbözőségéről szólt a beszélgetés.

Végül egy telt házas koncertet adott a felvidéki Abaúji Kamarakórus, akiknek az első anyaországi fellépése volt ez, amit maguk a szervezők sem tudtak. A színpadon hangzott el, hogy nagyon örültek a meghívásnak, hiszen először lépnek fel Magyarországon, amit kitörő tapsvihar fogadott.

– Hatalmas öröm számomra, hogy ilyen sikeresen zárult a konferencia, amely megmozgatta Miskolc civil és vallási szervezeteit, a magánembereket. Hamarosan pedig azt is bejelentjük, hogy hol lesz a következő béke konferencia – zárta gondolatait a főszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában