Kultúra

2020.01.21. 11:00

Megalakul a Miskolci Szépíró Kör

Nem teljes a szépírókör létszáma, nyitottak az együttműködésre az alapító tagok.

Bájer Máté

Szkárosi Endre

Fotó: Méhes Károly

A magyar kultúra napján, január 22-én 18 órakor a MTA székházának Deák termében (Erzsébet tér 3.) megalakul a Miskolci Szépíró Kör. Az eseményről Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának elnöke elmondta, hogy az egyik legfontosabb kezdeményezésük volt tavaly a körök megalakítása országszerte, illetve a határon túli magyar irodalom legfontosabb bázisain.

Lentről építkeznek

Részt vesznek a zalaegerszegi, pécsi, szegedi, nagyváradi, veszprémi, pilis-dunakanyari, marosvásárhelyi, kolozsvári, nyíregyházi kulturális életben, most pedig Miskolcon jön létre ez a szakmai közösség. Várható még Debrecenben, a szlovákiai magyarság körében és a Vajdaságban is hasonló esemény. A helyben élő tagjaikra támaszkodva szeretnék inspirálni a lokális irodalmi-kulturális életet, erősíteni az együttműködéseket, amelyek országosan a Szépírók Társaságának tevékenységét gazdagítják.

Fontos célkitűzésük, hogy bár a szépírókörök helyi tagjaikra támaszkodnak, a jövőben nyitottak minden együttműködésre: a részvétel és együttműködés az első, szívesen várják minden helyben aktív szereplő csatlakozását. (Jelenleg Miskolcon is vannak olyan helyi és országos viszonylatban is ismert szerzők, akik nem lesznek első körben tagjai a körnek.) Szkárosi Endre szerint a közeljövő feladata tevékenységüket egy interaktív felületen láthatóvá tenni, ahol az érdeklődők áttekinthetik, hol, mi folyik éppen a Szépírók Társaságának helyi csomópontjain.

A Miskolci Szépíró Kör alapító tagsága: Bari Károly, Bazsányi Sándor, Bedecs László, Ficsku Pál, Jenei László, Kabai Lóránt, Keresztury Tibor, Mezei Gábor, Sajó László, Szekrényes Miklós, Vass Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában