film

2020.01.26. 18:30

Jób lázadása, Miskolcon is

Országszerte újra a mozikban a híres magyar film felújított változata.

Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja; a hazai mozikban Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült Jób lázadása című filmjével emlékeznek az áldozatokra. Miskolcon a Béke Art moziban vetítik aznap az alkotást.

Újjászületett filmalkotás

A film a vidéki magyar zsidóság elhurcolásának történetét mutatja be megrendítően, gyerekszemszögből. A filmklasszikus tavaly újjászületett a Nemzeti Filmdigitalizálási és Restaurálási Programban.

Az 1943-ban és 1944-ben játszódó Jób lázadása főszereplői, Jób és Róza idős haszid házaspár, akik hét gyermeküket is elvesztették. Elhatározzák, hogy ellentmondanak a történelemnek és egy keresztény kisfiút fogadnak örökbe, hogy legyen kinek hátrahagyni szellemi és anyagi értékeiket. Az együtt töltött egy év során különös és mély szeretet születik az idős házaspár és a hétéves vadóc kisfiú, Lackó között. Egy napon aztán megérkeznek a csendőrök, hogy deportálják a nevelőszülőket. A kisfiú kétségbeesve fut a szekerek után, s nem érti, hogy Jób miért tagadja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában