vándorszínész

2019.12.04. 18:00

Felújították Tóth Ede síremlékét Budapesten

A Fiumei úti sírkertben szervezett koszorúzáson vettek részt a gömöri városból érkezők.

Marosréti Ervin

Tóth Ede síremléke

Forrás: ÉM

A Putnok Városért Egyesület jóvoltából a közelmúltban felújították Tóth Ede fővárosban található síremlékét. A gömöri településen született vándorszínész, költő, népszínműíró tagja volt a Kisfaludy Társaságnak. Az egyesület tagjai egy szervezett út keretében emlékeztek a város neves szülöttjére.

Fontos a hagyományápolás

– A Putnok Városért Egyesület mindig fontosnak tartotta a rendezvények szervezését és a hagyományok ápolását – mondta el Jeddi József, elnök. – Tóth Ede 175 éve hunyt el, ezért már hónapok óta terveztük ennek a feladatnak a végrehajtását. Az év elején megnéztük a Budapesten található síremléket, amelyet erősen elhanyagolt állapotban találtunk, egyértelműen felújításra szorult. Ezután megkerestük Rási Tibor barátunkat, aki többször segített már nekünk hasonló esetekben, és most is első szóra igent mondott.

Ezután egy adminisztratív procedúra következett, mivel a Fiumei úti sírkertben a művész parcella védett területnek számít. A felújításra tervet kellett készíteni, majd engedélyt kérni a szakhatóságoktól. Miután ez a folyamat lezajlott, akkor lehetett a síremlék rekonstrukcióját gyakorlatban is elvégezni. Az emlékművet Putnokon újították fel, majd Budapesten az egyesület tagjai és a város vezetése egy koszorúzással emlékezett a költőre.

Maradandót alkotott

– Megtisztelő feladat volt Tóth Ede síremlékét felújítani – tette hozzá Rási Tibor. – Örültem a felkérésnek, hiszen ezzel Putnokért is tehettem valamit, egy olyan dolgot, ami több évtizeden keresztül maradandó. Boldog vagyok, hogy ennyien eljöttek a városból, jó érzéssel tölt el, hogy ebben a munkában részt vehettem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában