CineFest

2019.08.16. 19:30

A fesztiválunk életműdíjasa

Az Oscar-díjas dán rendező, Bille August lesz az idei CineFest díszvendége.

Bille August

Forrás: AFP

Idén az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pál­ma-díjas Bille August dán rendező érdemelte ki a CineFest életműdíját. Az elismert rendező nevéhez fűződnek a díjak egész sorát elnyerő Hódító Pelle, az Ingmar Berg­man forgatókönyve alapján készült Legjobb szándékok, valamint a világsztárokat felvonultató A nyomorultak és a Kísértetház filmek.

A CineFest életműdíját szeptember 13-án, a megnyitóünnepség keretében adják át a dán rendezőnek, majd a fesztivál nyitófilmjeként le is vetítik A nyomorultak című alkotását. A film Victor Hugo klasszikus regénye alapján készült Liam Neeson, Geoffrey Rush és Uma Thurman főszereplésével.

Bille August operatőrként végzett Stockholmban, majd 1973-ban a dán filmművészeti főiskolán is diplomát szerzett. 1978-ban a Mézeshetek című film hozta meg számára a rendezői és forgatókönyvírói ismertséget, az alkotás a dán Dogma-mozgalom előszelének is tekinthető. A depresszió megrázó ábrázolása a húsz évvel későbbi, hasonló tematikájú alkotások humanizmusát vetíti előre. Ezt követte két, a tinédzserek világát bemutató film, melyek Dániában hatalmas sikert arattak. A Zappa és a Hit, remény és szerelem című alkotásokban Bille August szélsőséges helyzetekbe kényszeríti főszereplőit, a görög drámák erejével taszítja őket egyre mélyebbre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában