Művészetterápia és közösség

2019.07.18. 09:00

Sokat jelent az idősek számára, hogy egy közösséghez tartozhatnak

A kötéstől a művészetterápián át az idősek kreatív fejlesztéséig jutott a paverpollal.

Detzky Anna

Juhászné Ceglédi Tünde

Fotó: Detzky Anna

Különleges textilszobrai révén kapcsolódott be az Ageing Kreatív Klubok hálózatának szervezésébe Juhászné Ceglédi Tünde.

– A Drogambulancia Alapítvány létrehozása kapcsán ismerkedtem meg 1991-ben dr. Dobos Lászlóval, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány elnökével. Több közös rendezvényünk volt, mert az ambulancia munkatársaként a szenvedélybetegek nagyszülei számára is szerveztünk programokat – mondta Tünde.

Gyors sikerélmény

– Mindig vonzódtam a kézműves dolgokhoz, régebben horgoltam és kötöttem. Aztán elmentem az üvegfestészet irányába, amit akár művészetterápiás jelleggel is lehet alkalmazni. 2013-ban ismerkedtem meg egy Magyarországon viszonylag új technikával, a paverpol tex­tilszobrászattal. Dobos László biztatott, hogy kapcsolódjak be az Ageing Kreatív Klubok hálózatába, és létrehoztam a deCORK-csoportot, amely a mai napig egyre nagyobb létszámmal működik havonta, hétfő délutánonként a miskolci Drogambulancián. A klub jelenleg a Lelki Egészség Központ program támogatásával ingyenesen működik.

Sokat jelent az idősek számára, hogy egy közösséghez tartozhatnak.

– Az a tapasztalatom, hogy akik kipróbálják ezt a technikát, azok nagy része beleszerelmesedik, mert könnyen sikerélményhez juttat. Rendkívül egyszerű, és nem igényel semmiféle előképzettséget. A legkülönfélébb hulladék-alapanyagok: rongyok, csipkék, csavarok, gyöngyök és parafa ötletszerűen felhasználhatók benne. Néhányan úgy csatlakoztak hozzánk, hogy azt mondták, semmilyen kézügyességük sincs, aztán maguk is meglepődtek, hogy milyen szépet alkottak. Közben közösségben vannak, és érdemes kimozdulniuk otthonról. Készülnek rá, átgondolják az ötletüket, aztán átélik a megvalósítás, alkotás örömét – osztotta meg a művész.

Könyvtári kiállítások

A deCORK-klub kiállítási lehetőséget is biztosít tagjai számára.

– A csoportunknak eddig egy nagyobb kiállítása volt a Gárdonyi Géza Művelődési Házban 2016-ban, amiben szinte minden tagunk több alkotásával részt vett. Azóta egy-egy darabot tudunk megmutatni, országos és nemzetközi hírű művészek tárlatának részeként. A család együtt című textilszobrom pedig a Gerontológiai Munkabizottság konferenciáin tekinthető meg mint a generációk együttműködésének jelképe.

Jelen pillanatban a József Attila Könyvtárban látható négy klubtagunk munkája a Gondolatok a magyar irodalomból című kiállítás keretében a Szentpéteri kapuban. Az ősz folyamán pedig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár újpesti fiókkönyvtárába készülünk, szintén egy irodalommal kapcsolatos kiállításra – zárta az alkotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában