nemzeti összetartozás napja

2019.06.05. 07:29

Trianonra emlékeztek

Megyeszerte megemlékezéseket tartottak kedden a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Bájer Máté

Koszorúzás a Görgey utcán

Fotó: Bujdos Tibor

Miskolcon az I. világháború lezárásaként aposztrofált esemény 99. évfordulója alkalmából a népkerti országzászlónál tartottak megemlékezést az önkormányzat szervezésében. Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere mondott köszöntőbeszédet, melyben kiemelte, hogy minden magyar embert érint ez a dátum, akit összeköt a közös nyelv, történelem és kultúra.

 

„Beszélni kell róla”

– Az úgynevezett békeegyezménybe csomagolt határmódosításokkal Magyarország területe 282 000 négyzetkilométerről 93 000-re csökkent. A magyar nép a mai állapot szerint nyolc államban szóródott szét. Több mint hárommillió magyar lett Európa hontalanja, megtűrt idegen egy másik országban. Nem kell beszélni róla, de mindig gondolni kell rá – írta Trianon után mély fájdalmában Juhász Gyula. Az idő bizonyította, hogy a költő ebben az esetben tévedett. Beszélni kell róla, józanul és tiszta fejjel – fogalmazta meg gondolatait dr. Kriza Ákos.

Ezután dr. Dupka György, író, költő, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója lépett mikrofonhoz, aki szerint a nemzeti összetartozás nem szóban, hanem a tettekben valósul meg: testvéreknek kell tekinteni a külhonban ragadt honfitársainkat is.

A beszédet követően a történelmi egyházak képviselői imát mondtak a határon túli magyarokért.

– Összetartozásunk szimbóluma a miskolci országzászló, ami közadakozásból építettünk fel 2011-ben. Cserkészeink a történelmi Magyarország hatvannégy pontjáról hozták alapjához az egy-egy maréknyi földet. Ahogy ez az emlékmű, apró tettekből épül fel a mi Miskolcunk, magyarságunk is – fogalmazott a polgármester.

Több helyen is koszorúztak

A nemzeti összetartozás napja alkalmából az elmúlt évhez hasonlóan idén is megkoszorúzták a Győri kapuban található Trianon-emlékművet. A Szent Imre Katolikus Általános Iskola diákjai adtak műsort, Miskolc város koszorúját Hollósy András, a terület önkormányzati képviselője helyezte el.

Az ünnep alkalmából Csöbör Katalin országgyűlési képviselő előbb a felsőzsolcai Trianoni emlékparkban, majd a szirmabesenyői megemlékezésen mondott ünnepi beszédet. A megye számos településen tartottak megemlékezéseket ezen a napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában