Kultúra

2019.04.29. 16:32

Sárkányok a Diósgyőri várban

Egy éjszaka, amikor minden Szent Györgyről, na meg a sárkányokról szólt.

Tajthy Ákos

Sárkányok a Diósgyőri várban

Fotó: Ádám János

Szent György-napi csetepatéval ünnepelték a diósgyőri várban Szent György legendás alakját szombaton. Az egész estés programokon a vár termei nem mindennapi, különleges megvilágítást kaptak, így a résztvevők egészen különleges hangulatú éjszakai kalandozásokban vehettek részt; egy-egy helyiségben pedig a várnép elevenítette fel a régi idők történeteit.

 

Az este folyamán a török sárkánnyal vívtak meg az Egri Vitézlő Oskola legbátrabb harcosai, a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagrend drámajátékot és harci bemutatót adott elő, a Vaga Banda Tűzzsonglőrök bemutatóján pedig a sárkányok tüze is fellobbant.

Sárkánysimogató

Mindemellett csillagles, sárkánysimogató, sárkánytánc, sárkányszelídítés, sárkánybarlang, sárkányűző étkek, és mézeskalács-készítő is várta az érdeklődőket a nem mindennapi programon.

Szent György római kori katona és keresztény vértanú, egyike a leghíresebb katonaszenteknek. Szentté avatását a keresztény egyházak túlnyomó többsége elismeri. Leginkább a sárkányt legyőző lovag képében ismert, emellett több ország és város védőszentjeként is tisztelik. Egyike a tizennégy segítőszentnek.

Szent György tisztelete Európában a középkorban volt a legerősebb: a lovagok oltalmazója, a zarándokok és a német lovagrend védőszentje kiemelkedő helyen állt a szentkultuszok sorában. Sőt, rövid ideig a Dardanellák is az ő nevét viselte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában