boon.hu video

2024.06.19. 17:35

Tudják, mi történhet veled idén nyáron

Rapzsaru és drogprevenciós DJ hívta fel a fiatalok figyelmét a nyáron rájuk leselkedő veszélyekre.

Édes Richárd

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Június 19-én rendezték a Bűn- és balesetmegelőzési célokat szolgáló Térkő partyt. 

Az országosan elismert dj Szecsei a Városház téren felállított kamionon adta le zenei szettjét, emellett a miskolci rendőrökből álló Cruise együttes is fellépett a Térkő partyn, ahol az Elte Best Dance Company táncosai színesítették a programot. 

 

Zenével és játékokkal hívják fel a figyelmet a nyár veszélyeire

Zupkó Jázmin Ajándék rendőr őrmester és sajtóreferens kiemelte: a rendezvényt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr Főkapitányság kommunikációs osztálya kezdeményezte. Dobi Tamás rendőr őrnagy, sajtóreferens ötlete volt a Térkő party elnevezés, mert a nyár fontos eleme a térkő. Olyan társszervezetek működtek együtt a szervezésben, mint a Vöröskereszt, a Bűnmegelőzési Osztály és a Balesetmegelőzési Osztály. 

„A Térkő party elsősorban általános és középiskolásoknak szóló figyelemfelkeltő nyári rendezvény, hogy könnyed, zenés hangulatba hívják fel a fiatalok figyelmét a nyár veszélyeire - foglalta össze az esemény üzenetét Zupkó Jázmin Ajándék. - Így a gyermekek nagyobb felelősséggel töltik majd a nyarat, óvatosabbak lesznek a vízparton, és épségben térhetnek vissza az iskolába. Tudatosabban élhetik meg a nyarat, és jobban figyelnek majd egymásra.”

A Térkő party játékos feladatokkal készíti fel a fiatalokat a nyárra. A diákok hasznos, akár életmentő információkat tanulhattak a rendezvényen játékos formában. A szakértők által feltett kérdésekre helyesen válaszolók Smokey Burger ajándékutalványt kaptak, de azok is nyertek, akik szerencsésen pörgették a KRESZ-kereket. A dj-műsor végén Szecsei Attila kérdéseket tett fel, amikre a helyesen válaszolók szintén hamburgeres nyereményeket kaptak. 

 

A bányatavak nagy veszélyt jelentenek a gyerekekre 

Janasóczki Attila rendőr alezredes és sajtószóvivő szerint nem csak a bűncselekmények jelentenek fokozott kockázatot:

„Ez egy bűn- és balesetmegelőzési rendezvény. Az iskolaszezon végére, a nyár kezdetére terveztük, amikor a gyerekek kiszabadulnak az iskolából. Ilyenkor néhányan túl nagy elánnal vetik bele magukat a bulizásba, a szabad életbe, ezért nem árt felhívni a figyelmüket arra, milyen veszélyek leselkednek rájuk. Ezek lehetnek bűncselekmények, szabálysértések, de balesetek is.”

Janasóczki Attila úgy látta: nyáron a legjobban a víztől szokták félteni gyermekeiket a szülők. A víz szerinte „veszélyes üzem”, akárcsak a közlekedés. Mert vannak kiszámíthatatlanul mélyülő bányatavak, sebes sodrású folyók, és a tiltott helyeken történő mélyvízi fürdőzés szintén veszélyes lehet. Ugyancsak veszélyes az is, ha az ember felhevült, forró testtel veti magát a vízbe, érdemes megelőzni az ilyen helyzeteket. 

Kiemelte: azért találták ki ezt a rendezvényt, mert zenei aláfestéssel, játékosan szórakoztatva a fiatalok könnyebben befogadják a fontos információkat, így megelőzhetik a baleseteket. 

 

Rapzsaruk a Cruise együttesből

Horváth Richárdot, a Miskolci Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának dolgozóját a Rendőrkapitányság kérte fel egy szórakoztató programra. A dunaújvárosi Pintér Dániellel és a miskolci Szaszkó Szilárddal együtt hozta létre a Cruise csapatot. Szaszkó Szilárd szintén rendőrként dolgozik Miskolcon a Közrendvédelmi Osztályon. Horváth Richárd szerint a Cruise és a dalok legfontosabb üzenete, hogy a fiatalok semmiképpen ne menjenek bele a nyárba meggondolatlanul. 

Pintér Dániel a dalszövegekben és a hangszerelésben segített a csapatnak. Ő a rendőrségen kívülről érkezett, a dallamvezetés és a dalszövegek megírásában segít: 

„Szeretnénk, ha a vakációt most elkezdő fiatalok vigyáznának magukra a nyáron. Sajnos sokszor a nyári bulizáshoz tartozik az alkoholfogyasztás és még egy csomó kockázat. A dalaink többsége a fiatalokról, a nyárról és a szerelemről szól.” 

A rap mellett R&B és más dallamvilág is megszólalt a populáris hangvételű számokban. 


Soha ne üljetek idegen autóba!

Szecsei Attila, azaz dj Szecsei fellépése után megosztott pár fontos gondolatot a fiatalokkal. Kettő veszélyt emelt ki rögtön: a túlzott ital- és a drogfogyasztást. A zenész ugyancsak fontosnak tartotta, hogy a fiatalok soha ne menjenek haza egyedül, mindig kísérje el a fiatalt egy ismerős vagy barát, esetleg egy hozzátartozó. Inkább ébressze fel az édesapját éjszaka, hogy jöjjön érte kocsival, ne üljön be semmilyen idegen autóba. 

A zenész sok szomorú esetet látott az éjszakai életben a fellépései során: 

„Megesik, hogy a fiatalok szélsőséges esetben öntudatlanságig isszák magukat. Ilyenkor nem fognak arra emlékezni, honnan indultak, hová tartanak, egyáltalán hogyan jutnak haza. És fennáll az a veszély, hogy idegen autóba ülnek kábult állapotban, aztán elviszik őket valahová.”

Dj Szecsei egész életét drog nélkül élte le, és ezen már nem is tervez változtatni.

 „Olyan eset is lehetséges, hogy nem is tudnak a drogfogyasztásról, mert valaki belecsempészi az italukba. Arra szintén figyelni kell, hogy ha italt vesznek egy bárpultnál, akkor ne tegyék le a poharukat olyan felületre, ahol más is hozzáférhet - figyelmeztette a fiatalokat. - Inkább visszazárható palackos italt vegyenek, ha van olyan a szórakozóhelyen! Takarják le a poharukat! A szívószál az ujjuk közül jöjjön ki, nehogy valaki bele tudjon pottyantani bármit az italba, mert annak eszméletvesztés lehet az eredménye, és bármi megtörténhet.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában