Kertészkedés

2024.06.23. 13:00

Robotok a kertben

Régen még csak álmodozhattunk arról, hogy levágja valaki helyettünk a magasba törő fűszálakat kertünkben. Mára azonban olyan technológiák állnak rendelkezésre, amelyek jelentősen megkönnyítik a kerti munkát.

Galambos Eszter

A robotfűnyírót nem olyan könnyű ellopni

Forrás: Shutterstock, New Africa

Egy pici kertet rendbe tenni még akár élvezetes is lehet. Egy kis testmozgás, kellemes napsütés, jó levegő, mindez hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez is. Egy nagyobb pázsitot karban tartani és a nyári időszakban folyamatosan, akár napi szinten füvet nyírni azonban a mai rohanó világunkban már nagy kihívás, ebben segíthetnek nekünk a robotok.

Fűnyírás határok nélkül

A robotfűnyíró nemcsak lenyírja a gyepet, de sokkal precízebben is végzi a munkát, mint mi. Ennek egyik oka az, hogy szabálytalanul vágja a füvet, így a gyepen nem lesznek sávok vagy csíkok. A súlya is könnyebb, mint egy hagyományos gépnek, ezért a fűnyírás sokkal kíméletesebb, mintha mi végeznénk, nem terheli a gyepet. Mivel rendszeresen és gyakran nyírja a füvet, nem okoz károkat a fűszálakon. A legújabb robotfűnyíróknak az is nagy előnye, hogy határolóvezeték nélkül, műholdak segítségével is működhetnek, ráadásul a szegélynyíró funkciójuk révén alig hagynak kézimunkát a kerttulajdonosoknak.

Telefonon beállíthatók a paraméterek

Ezt úgy kell elképzelni, hogy egyáltalán nincs szükség fizikai vezetékek elhelyezésére, a robotfűnyíró a telefonon meghatározott referenciapontok alapján, egy-két centiméteres pontossággal dolgozik. A kert virtuális határait egy alkalmazással lehet létrehozni, ahol a munkaterületek mellett a kizárt zónákat is meg lehet határozni, így a robotfűnyíró minden tárgyat elkerül a kertben. Létezik olyan modell, amely radarral is képes navigálni, így a fűnyíró könnyedén kerülgeti az akadályokat, így a munkáját nem szakítják meg a gyepen hagyott játékok vagy más tárgyak.

Miniatürizált high-tech terepjárók

Az új modellek sok esetben úgy néznek ki, mint a miniatürizált high-tech terepjárók. Általában ezer négyzetméteren tudják lenyírni a füvet, vagyis a közepes méretű kertekre tervezték őket, de akár harmincöt százalékos meredekségű tereppel is megbirkóznak. A robotok a gyepet húsz és ötvenöt milliméter közötti magasságban vágják le a legtökéletesebben és képesek azt egy centiméteres pontossággal élre vágni. Az eszközök pin kóddal védettek és riasztó is van bennük, ami értelmetlenné teszi és alaposan megnehezíti az ellopásukat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában