boon.hu video

2024.06.22. 20:26

Különleges programokkal vár a Múzeumok éjszakája - Fotók, videók

A Múzeumok éjszakáján országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül, nem egyet közülük vármegyénkben rendeztek meg.

Édes Richárd

Múzeumok Éjszakája

Fotó: Bátori Péter

Különleges programokkal várja a látogatókat szombat este a Herman Ottó Múzeum a Múzeumok éjszakáján Miskolcon. Az esemény központi témája a „Gólpassz”, a 2024-es Európa Bajnokság apropóján, de a cél ez alkalommal is az, mint mindig: izgalmasan, érdekesen bemutatni a nézőknek a múzeumokat, az ott folyó munkát, az ott látható gyűjteményeket. A Múzeumok Éjszakáján országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket, a legtöbb program este 10-ig tart, de utána is koncertek és más izgalmas események szórakoztatják a nagyérdeműt.

Mi lett volna, ha...?

A miskolci programok már délután elkezdődtek. A Herman Ottó Emlékházban „tudományos gólpasszok” és felfedező séták várták a látogatókat,  és megnyitott a Miskolci Fűtőház (a programokról hamarosan beszámolunk).

A Herman Ottó Múzeum Színészmúzeuma kezdte a belvárosban a programsorozatot, az előadás azt a kérdést feszegette, hogy mi lett volna, ha Herman Ottó és neje találkoznak Tompa Mihállyal.

 

A Tompa Plusz Herman Ottóné kiállítás Vass Tibor József Attila-díjas költő képzőművész ötlete alapján született.

A Légyott képzeletbeli világának „gravitációs középpontja” a Lillafüreden álló Pele-ház áll. Ebben a patinás nyaralóban töltötte a forró nyarakat Herman Ottó, ahol a természettudós sok boldog órát élt át feleségével, Borosnyay Kamillával. A természettudós és neje a műalkotások képzeletbeli terében itt látták vendégül az egyik leghíresebb magyar költőt, Tompa Mihályt. 

Egy kitalált találkozás

Erről a kitalált találkozásról szólnak azok az alkotásokat, amiket a Múzeumok Éjszakáján megnézhettek az érdeklődők a Miskolci Színészmúzeumban.

Születtek festmények, fotók, kollázsok, egyedi rajzok, és még a mesterséges intelligencia is létrehozott pár alkotást. 

„Egészen elképesztőek ezek az alkotások” – nyilatkozta Szilva Noémi, az egyik vendég a festmények láttán. „Ez a kiállítás egy igazi kuriózum Miskolc életében, hiszen olyan alakokat mutat be, akik Miskolchoz és a korabeli nemzeti kultúrához is sok szállal kötődnek. Mindenkinek látnia kellene, aki itt él, és azoknak is, akik turistaként járnak a Színészmúzeumban.”

„Nagyon tetszik a kiállítás, mert a felesége által teljesen új oldaláról ismertem meg Herman Ottót” - mondta a képekről L. Tamás – Kettejük kapcsolata által egy rejtélyesebb, misztikusabb Miskolc rajzolódik ki itt, a Múzeumok Éjszakáján. Méghozzá úgy, ahogyan korábban még sosem láthattuk!”

Szürreális kompozíciók

Való igaz, tényleg érdemes megnézni ezeket a sejtelmes, máskor meg szürreális kompozíciójú alkotásokat. Mert vannak köztük olyanok, mintha Tompa, Herman Ottó és felesége a Twin Peaksben szerepelnének, máskor meg mintha egy Rorschach-teszt pszichológiai tesztjében, pontok közül bontakozna ki a műalkotások három szereplője.

A Herman Ottó Múzeum is több progammal várta és várja az érdeklődőket szombat este: hiszen az intézmény az idén nyerte el az „Év Múzeuma” címet. A Múzeumok Éjszakája alkalmából megjelent egy, a 125 éves múzeumot bemutató kötet, melynek bemutatója szintén szombat este volt.

A múzeum érdekes programjainak részeként  ásványkereső játékot játszhattak az érdeklődők  "A Kárpátok ásványai" kiállításban, Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója pedig szubjektív tárlatvezetést tartott. Sok érdeklődőt vonzott a Herman Ottó Múzeum Festményvizsgálati Laboratórium vezetője, Végvári Zsófia előadása a festményhamisításról. A Herman Ottó Múzeum Régészeti Látványraktárában is folyamatos programok zajlottak, beleértve tárlatvezetéseket, kézműves foglalkozásokat, és régészeti játékokat.

Színes programokkal várták az érdeklődőket a Múzeumok éjszakáján például a Tokaji Múzeumban is. Az Edelényi kastélysziget a Múzeumok éjszakája alkalmából még este 10-ig várja a látogatókat. A "Sétálj úgy, mint egy Arisztokrata" vezetett sétával, "A kastély éjszakai lakói" előadással, kézműves foglalkozással, arcfestéssel szórakoztatnak. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában