boon.hu video

2024.05.26. 11:30

Így néz ki mostanában a Miskolci Kálvária - fotókkal, videóval

Folyik a munka Miskolcon. Hamarosan újra hétre egészül ki a Kálváriadomb stációinak száma és a Golgota-csoportot is felújítják.

Szaniszló Bálint

Munkában a Miskolci Kálvária megújítói

Fotó: Vajda János

Pár hónappal ezelőtt azt érzékelhette az arra járó, hogy nem fest most túl barátságos képet a miskolci Kálváriadomb. Mint a boon.hu kiderítette, nem romgálásról, pusztításról van szó, a rendezetlen állapot a későbbi megújulás egyik fontos része. Bontás nélkül ugyanis nem nagyon lehet építeni. 

kalavria003
Dolgoznak a Miskolci Kálvária felújításán
Fotó: Vajda János

A dolgok gyökere oda vezethető vissza, hogy a Mindszenti Plébánia hosszú évek óta szeretné rendbe hozni a romos állapotú Miskolci Kálváriát. Most jutottak el a megvalósítás fázisába a dolgok, ugyanis egy építőipari vállalkozás karolta fel a nemes ügyet, összesen 50 millió forint így megszerzett forrásból történik meg a rekonstrukció. Tavaly ősszel végezték el a stációk bontását, folyamatban van a "restaurálás" és a stációk újjáépítése.

Az utolsó pillanatokban  

A Boon.hu-nak nyilatkozva Juhász Ferenc (Mindszenti Plébánia) atya nemrég elmondta, hogy a 19. század vége felé vásárolták meg a dombot, és ráépíttették a kálváriát a stációkkal. A kálváriák egyébként tizennégy állomásosak szoktak lenni, de ennek hét állomása van. Aztán két stációt lebontottak, amikor építették a jelenleg a Herman Ottó Múzeum központjának helyet adó épületet.   

Az tény, hogy a kálvária felújítása nem tűrt halasztást: kilazultak a kövek, a vasrácsok elrozsdáltak, vagy egyszerűen ellopták őket.  

"Egyénként ez egy szakrális terület, az elcsendesedésre ad helyet és alkalmat. Szentmiséket is szoktunk itt bemutatni a Kálvária-búcsú alkalmával a kápolna előtt, ami mindig a szeptember 14-ei Szent Kereszt felmagasztalása ünnephez kötődik" - fogalmazott Juhász Ferenc.

Jótékony segítség  

„A miskolci származású és Miskolc Mindszent városrészéhez erősen kötődő, jelenleg Budapesten élő Piukovics-testvérek átérezték a helyzetet, és vállalták, hogy 25 millió forinttal hozzájárulnak a felújításhoz. Mint építőipari vállalkozás maguk is kiveszik a részüket a munkából, amely így plusz 25 millió forint saját forrást jelent, tehát összesen 50 millió forintból kezdődhetett el a munka. Ez nem fedezi a kápolnaépület felújítási költségeit, ezért az kimarad ebből a projektből. A tervünk az, hogy idén szeptemberre, a következő búcsúra befejezzük a teljes munkafolyamatot. Az átadó ünnepséget egy nagyszabású zarándoklattal kötjük majd össze" – fogalmazott a plébános. 

Izgalmas feladat   

„Építőipari vállalkozásunk van Budapesten, ami jól ment az elmúlt években, és úgy gondoltuk, hogy ennyivel tartozunk a szülővárosunknak – árulta el Piukovics István. - Öten vagyunk testvérek, és vallásos római katolikus család a miénk. Négyen dolgozunk ebben a vállalkozásban, az egyik öcsénk pedig papnak tanul, szeminarista. Gyermekkorunkban nem messze laktunk a Miskolci Kálváriától, itt szánkóztunk, ezért szeretnénk ezt felújítani."  

kalvaria007
Így néz ki egy felújított stáció a Miskolci Kálvárián
Fotó: Vajda János

"Nagyon izgalmas számunkra, hogy a feladat egy részét szinte teljesen a nulláról kell megvalósítanunk – nyilatkozta a Boon.hu-nak Dani Gyula, a stációkat restauráló Dór Kőfaragó és Kőrestauráló Kft. ügyvezetője. - A leomlott stációkról megmaradtak régi rajzok, de azt a kivitelezés során nem fogjuk tudni használni. A művész stílusáról kerestünk anyagokat, amiket a meglévő stációkkal összevetettünk" 

A munka immár a "visszahelyezést" stádiumában tart, így minden esély meglehet arra, hogy szeptemberben nagyszabású avatóünnepséget tartsanak a megújult Miskolci Kálváriánál. 

Nézze meg a videót is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában