Az Avasi Borangolás nulladik napján

2024.05.16. 12:26

Miskolc Város Boráról döntenek a Borangolás csütörtöki versenyén (fotókkal)

A Borangolás szakmai napján Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg a borversenyt. Az eredményhirdetés 18 órakor lesz az Avasi Kilátóban.

Édes Richárd

Ma választják ki Miskolc város idei borát

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

„A város számára nagy megtiszteltetés és szép hagyomány, hogy időről időre megválasztjuk Miskolc borát. A legkiválóbb borok képviselhetik Miskolcot. Kapnak egy nemes címkét, amivel Miskolc város boraivá válnak, és így a városi rendezvényeken szép ajándékot jelentenek majd vendégeink számára. Olyan szortimentből kell választanunk, ami tényleg figyelemre méltó”-beszélt a borversenyről Veres Pál

Tokajból, Egerből és a Bükki borvidékről érkeztek nevezések 

A polgármester arra kérte a bírálókat, hogy legyenek szigorúak, hogy tényleg a legjobb borokat tudják kiválasztani. 18 órakor az avasi kilátóban rendezett eredményhirdetésen adják át a Miskolc Város Bora megtisztelő címet. Ez az ital képviseli majd a várost a különböző rendezvényeken. 

Mi alapján döntenek egy borversenyen? 

Demeter Tibort, a Miskolczi Borbarátok Társaságának elnökét, a bírálóbizottság egyik tagját kérdeztük arról, milyen szempontok szerint szokták kiválasztani Miskolc Város Borát. 

Egy borversenyen mindig egy jól körülhatárolható szempontrendszer dönt arról, hogyan választjuk ki a legjobb bort. Lényeges, milyen a jellege, a színe, az illata, az összbenyomás. Ezekre részpontszámokat adunk. Mindez eredményez egy nulla és száz közötti pontszámot, így a legmagasabb pontszámot elérő bor nyer. 

 A verseny kuriózuma, hogy a profi borbírák közé  társadalmi zsűritagok is beülnek. A professzionális borversenyeken általában csak végzett, bort értő és bort bíráló szakemberek vehetnek részt. A jelenlegi verseny kicsit más, mert ez a versenyen Miskolc Város Borát keresi. A több szempontú döntés miatt bevontak néhány társadalmilag elismert és Miskolcért sokat tevő személyt, akik nem borászok, de miskolciként ők is beleszólhatnak a végső győztesről szóló döntésbe is. 

„A jó bor olyan, akár egy lelki társ”

A Miskolczi Borbarátok elnökének nincs kedvenc bora: „Hangulattól, társaságtól, az ember egyéniségétől függ, hogy milyen állapotban kapja el az embert egy jó ital, legyen szó lágyabb, habzó vagy bármilyen borról.”  Demeter Tibor legjobban a könnyedebb vörösborokat részesíti előnyben, de saját bevallása szerint egy zseniális cabernet franc-kal is örömkönnyet lehet fakasztani a szeméből.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában