Kiállítás

2024.05.30. 09:00

Feltárulnak a nemesacél titkai a városháza aulájában

Ötvenedik jubileumát ünnepelte az egykori Lenin Kohászati Művek Nemesacél-Hengerműve.

Édes Richárd

Megemlékezés és kiállítás az egykori LKM Nemesacél-Hengerművének jubileuma alkalmából

Fotó: Vajda János

Ebből az alkalomból rendeztek jubileumi ünnepséget és kiállítást a kohászat egykori dolgozói.

Miskolc életét meghatározta a kohászat

Badány Lajos alpolgármester beszédében kiemelte: egy fél évszázada indult a Nemesacél-Hengermű, de egy miskolcinak ez olyan, mintha tegnap történt volna.

Láttuk a a gyárkapukon ki-be mozgó embertömegeket. Maga Miskolc város fejlődése is ennek köszönhető. A lakótelepek egykor a nagy munkástömeg befogadására készültek

-beszélt saját emlékeiről Badány Lajos. 

A politikusnak személyes kötődése is van a kohászathoz, mert családjának anyai ága éppen a vasgyári lehetőség miatt érkezett Miskolcra. Badány Lajos kiemelte: a város múltját, jelenét meghatározta a kohászat, az LKM, a DIGÉP. Innen a világ minden pontjára eljutottak az alapanyagok, a gyár kapcsolatban állt a svájci, német és francia autógyártással is.

Összejöttek a régi idők nagy kohászai

Misley József, az LKM Nemesacél-Hengerművének korábbi főosztályvezetője, a rendezvény ötletgazdája avatott be minket az ünnepség részleteibe:

A mai napon ünnepeljük a Nemesacél-Hengermű indulásának 50. Évfordulóját. Körülbelül egy éves időtartam alatt valósult meg a két hengersor próbaüzeme és a termelésben való beállása. Ebből az alkalomból jelentek meg a helyszínen mindazok, akit el tudtunk érni, és akik hallottak erről az összejövetelről. Körülbelül 80 régi nemesacél-hengerműs kolléga jött el rendezvényünkre.

Misley József és Skernyók István
Fotó: Édes Richárd

Misley Józsefnek jutott az eszébe a jeles dátum közeledése. Beszélt az egykori kollégáival, akik segítettek megszervezni az összejövetelt. Misley József erősen kötődött a Nemesacél-Hengerműhöz: „Amikor szabadságon voltam és már a vége felé járt az idő, már akkor nagyon vártam, hogy visszatérhessek. Hiányzott az üzem jellegzetes illata! Nagyon egyedi volt a a munka, a kollégák, és persze maga a közösség is”.

Sokat lehetett tanulni a régi kohászoktól

Skernyók István hengersori üzemvezető indulása óta a nemesacél hengermű dolgozója. Az évek során dolgozott pályakezdő, művezető, majd főművezető és üzemvezetői beosztásban is. Huszonegy évig 4 műszakba járt, aztán termelési vezetőként főként már állandóan délelőttös lett. Számára fantasztikus élmény volt az akkori „régi vágású” kohászokkal együtt dolgozni. Emberséget, csapatszellemet, szeretetet, őszinteséget tanult tőlük, és ez vitte tovább a munkáját.

Örömmel tért vissza a hengerműben letöltött évek emlékeihez: 

Óriási élmény volt, amikor barátom, Misley József felhívott, hogy egy ilyen egy ilyen szintű rendezvényben gondolkodik. Telefonszámok, e-mailek formájában megkezdődött a szervezés. Majd József irányításával összegyűjtöttük a diósgyőri kohászati múzeumokból a tárgyi eszközöket, ezeket az aulában lévő kiállításon is megtekinthetik az érdeklődők.

Skernyók István már alig várja, hogy felelevenítse azokat a régi időket, amiket együtt éltek át a kohászatban. 

A kohászat muzeális emlékei jelennek meg a városháza aulájában

A polgármesteri hivatal főbejáratánál kiállítás nyílik archív felvételekből, fényképekből, dokumentumokból. Megtekinthetőek lesznek a munkához használt könyvecskék, füzetek, illetve konkrét szerszámok is. Többek között a hengerállvány miniatűr változata, valamint azok a szelvények, azok a szelvény metszeti ábrák, amiket gyakorlatilag a nemes acél hengermű hengersorai termékként gyártottak. A régi köracélok, betonacélok, ívtartók és szögvasak metszetei is megtekinthetőek az aulában.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában