Vegyipari Pályaorientációs Nap

2024.04.24. 14:03

Így szerethetnek bele a diákok a kémiába (fotókkal)

Hatodik alkalommal rendezett Vegyipari Pályaorientációs Napot a Miskolci Egyetem, ahová idén rekord számú, közel nyolcszáz diák érkezett a vármegye harminc iskolájából.

Gárdonyi Edina

Kísérleteket is bemutattak az érdeklődő diákok számára

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A rendezvényen a régió vezető vegyipari vállalatai – a BorsodChem, a MOL Petrolkémia és a KISS cégcsoport – mellett az egyetem vegyipari képzést folytató karai és a Miskolci Szakképzési Centrum iskolái is népszerűsítették a vegyipari pályát.

„Egy egyetemi vezető életében nincs örömtelibb pillanat, mint amikor az egyetem aulája tele van fiatalokkal, mert ekkor érezzük, hogy van a Miskolci Egyetemnek jövője, és ha az egyetemnek van jövője, akkor a megye gazdaságának, azon belül jelen esetben a vegyiparnak is – kezdte beszédét Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Magyarország gazdaságát tekintve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye a legnagyobb vegyipari központ, és ez akkor marad így, ha folyamatosan tudják biztosítani az utánpótlást. A Miskolci Egyetem célja, hogy olyan képző intézmény legyen, ahol a legmagasabb szintű tudást kaphatják a fiatalok és legyenek olyan vállalatok, akiknek szükségük van erre a tudásra, így a jövő generációja ebben a régióban találja meg a boldogulását – zárta szavait a rektor.

Rekord számú résztvevő

Közel nyolcszáz tanuló, ilyen sokan még sosem voltak ezen a rendezvényen – mondta el Dr. Mende Tamás egyetemi docens, a rendezvény moderátora, majd színpadra szólította Dr. Sikora Emőkét, aki a kémiai intézet tudományos munkatársa és tanulmányai mellett a DVTK felnőtt kosárlabdacsapatának is aktív tagja volt. Dr. Sikora Emőke személyes történetet osztott meg a diákokkal arról, hogyan lett a kémia a kedvenc tantárgya, majd később a szenvedélye és a munkája.
A megnyitó végén az egyetem rektora egy látványos kísérlettel kiengedte a vegyipar szellemét a palackból.

„Rengeteg érdekes előadással, nyereményjátékokkal, illetve sok színes, hanghatásokkal járó kísérlettel készültünk. Szeretnénk, ha a gyerekek hazavinnének valami emléket az itt töltött időből. A cél, hogy beleszeressenek a kémiába, hiszen nagyon fontos gondoskodni az utánpótlásról – mondta el a boon.hu-nak Dr. Sikora Emőke.

Fontos az utánpótlás

Papp András, a KISS cégcsoport ügyvezetője is az utánpótlás fontosságáról beszélt lapunknak: „Több, mint tíz éve foglalkozunk szakképzéssel, nagyon fontosnak tartjuk, hogy az utánpótlás megfelelő legyen, ezért minden lehetőséget megragadunk, hogy a diákok megfelelő tájékoztatást kapjanak arról, milyen pályák elérhetőek ezen a területen, és játékos formában ízelítőt kapjanak az ipari környezetből. Fontos, hogy az idősödő szakemberek át tudják adni tudásukat a jövő szakembereinek. Élményeket szeretnénk adni a gyerekeknek, hogy olyan pályát válasszanak, amiből a cég, az ipari és a gazdasági környezet is tud a jövőben profitálni.”

Minden régióból érkeztek diákok

A szikszói Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola kémiatanára, Nánási Veronika három tanulóval érkezett, akik terveik szerint kémiából fognak érettségizni, vonzza őket ez a pálya. „Szerettem volna, hogy lássák, hogy milyen az egyetem, mire számíthatnak, illetve a duális képzés lehetőségeiről is tájékozódni szeretnénk” – mondta el, miért tartja fontosnak a részvételt a pályaorientációs napon.

Négy természettudományos érdeklődésű pedagógussal 46 hatodik évfolyamos diák érkezett a hajdúnánási Bocskai István Általános Iskolából. Szeretnék felkelteni a gyerekek érdeklődését a természettudományos tárgyak iránt, és erre ez a rendezvény fantasztikus lehetőséget nyújt, már másodszor jöttek el – mondta el Józsi-Tóth Magdolna pedagógus.

Egy egész busznyi 7. és 8. évfolyamos diák érkezett a sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskolából is három pedagógussal, akik elmondták, hogy sokan érdeklődnek tanulóik közül a vegyészet iránt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában