Police Café

2024.04.12. 09:00

Szakembereket hívtak kávézni a rendőrök

Gyermekvédelmi Police Cafét rendeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságon a napokban. Az első alkalommal ebben a témában megrendezett eseményen, a meghívott szociális területen dolgozó szakértők és rendőrök a gyermekvédelemről folytattak párbeszédet.

Galambos Eszter

Fotó: Vajda János

Az úgynevezett „Rendőrkávéház” módszer lényege, hogy szakemberek beszélgetnek több kerekasztalnál. Minden asztalnál van egy meghatározott téma, melynek átbeszélését az úgynevezett „témafelelősök” vagy „asztalgazdák” irányítják. A módszer külföldi adaptáció, 1995-ben fejlesztették ki és a World Café nevet viseli. Ez egy világszerte és idehaza is egyre ismertebb, zseniálisan egyszerű eljárás, komoly protokollal.

Lokális probléma a fókuszban

Polyák Ferenc rendőrfőhadnagy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója, a rendezvény moderátora munkatársunk kérdésére elmondta, hogy a módszer Magyarországon tíz éve létezik, dr. Molnár Katalin docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa adaptálta. 

A lényege az, hogy egy helyi lokalitást érintő probléma mentén keresik meg azokat a személyeket, akik a megoldásában tudnak közreműködni, együttműködni, kommunikálni, problémákat elemezni és megoldási javaslatokat kompetens módon kidolgozni. Ez egy közös érdekek mentén való együttműködés, konstruktív gondolkodásra teret adó módszer.

Közös gondolkodásra és együttműködés hívnak

A gyermekvédelmi Police Cafénak is ez a célja, hogy az utóbbi időben a gyermekvédelemmel kapcsolatban felmerült problémákra, gyermekeket veszélyeztető tényezőkre reagálva hozzanak létre egy közös alapot, egy platformot, amelybe bevonják mindazon szervezeteket: gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagokat, gyermekvédelmi intézeteket, hatóságokat, gyámügyet, rendőrséget akik érintettek a gyermekvédelem terén, természetesen nem kihagyva az oktatási intézményeket sem. Ezen közreműködőknek a közös gondolkodásával őszintén, nyíltan megbeszélve a problémákat, próbálnak előremutató akár konkrét terveket is megfogalmazni. Nagyon fontos cél a hatékonyabb szervezeti együttműködés kialakítása.

Nagyon jók a tapasztalatok

Polyák Ferenc rendőrfőhadnagy hangsúlyozta, hogy vármegyénkben 2023. november 15-én pilot jelleggel már rendeztek Roma Police Cafét, amelynek kapcsán a roma kisebbség képviselőit a velük kapcsolatban álló civil szervezeteket, oktatási intézményeket illetve jelzőrendszeri tagokat hívtak meg. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, már az első alkalomnak volt hozadéka és ezért ez évben is terveznek még két alkalmat. 

Az itteni tapasztalatból kiindulva azt lehet mondani, hogy a jelen lévők eddig is kapcsolatban voltak egymással de így egymás mellé leülve egymás problémáját, baját a rendszer működésével kapcsolatosan megismerve, őszintén együtt tudnak működni. Kialakul egy szorosabb kapcsolati háló és ennek a lényege az hogy a jelenlévők felismerjék azt, hogy együtt sokkal hatékonyabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában