hídépítés

2021.08.03. 17:30

Megvan az újhelyi függőhíd kivitelezője

Az elvi közbeszerzési eljárás győztese egy győri cég. A hídépítés költsége 4,2 milliárd forint.

Bódisz Attila

Forrás: Látványterv: Polgármesteri Hivatal

Történelmi pillanatnak nevezte Szamosvölgyi Péter polgármester közösségi oldalán, hogy aláírta a kivitelezési szerződést a Szár-hegyet, valamint a Várhegyet összekötő függőhíd megépítéséről. Az elvi közbeszerzési eljárás győztese egy győri cég.

Szamosvölgyi Péter az Északnak elmondta: napok kérdése, hogy döntés szülessen a pénzügyi támogatásról. A hídépítés összköltsége mindennel együtt mintegy 4,2 milliárd forint. A 700 méter hosszúságot meghaladó létesítmény teljessé teszi az Újhely fölötti hegyek közötti átjárhatóságot. A Szár-hegyet és a Zemplén Kalandpark működési helyszínét, a Magas-hegyet kabinos kötélpálya és az átcsúszópálya köti össze, ami kiegészül majd az éppen kivitelezés alatt álló új nyomvonalú libegő felvonóval.

Két emlékhelyet köt majd össze

A függőhíd két idegenforgalmi szempontból is népszerű emlékhelyet köt majd össze: a Szár-hegyen látható Magyar Kálváriát, amelynek stációi a trianoni békediktátum során elcsatolt városok neveinek állítanak emléket, valamint a Várhegyen éppen feltárás és turisztikai fejlesztés alatt álló sátoraljaújhelyi várat.

A polgármester érdeklődésünkre azt közölte, hogy a megépülő létesítmény hasznát nem csupán városuk, hanem Tokaj-Hegyalja mind a 27 települése, valamint a zempléni Hegyköz is látja majd, ugyanis évente egymillió turista idelátogatásával számolnak.

(A borítóképen: Látványterv: Ilyen lesz a függőhíd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában