Tippeljen!

2024.04.06. 18:00

Tudja, hány nyilvános telefon van még vármegyénkben? (fotókkal)

A szolgáltató adatai szerint a kétezres évek elején havonta átlagosan 10 órát, 5 évvel később 6 órát, 2010-ben már csak valamivel több, mint másfél órát, napjainkra pedig kevesebb, mint fél órát telefonálnak nyilvános telefonról.

Kipróbáltuk, működik

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Nagyobb társaság állt és telefonált a napokban a Búza téri aluljáró nyilvános telefonjánál. Furcsa volt látni, hiszen manapság inkább mobiltelefont használunk, egyre kevesebb lakásban van már vezetékes telefon, de talán annál is kevesebben használják a nyilvánosat. Kíváncsiak voltunk, vannak-e még, és ha igen, hány darab Miskolcon és a vármegyében.

Portálunk Facebook oldalán feltettük a kérdést, hogy tudja-e, hol van még telefonfülke a környezetében, és egész sok választ kaptunk. Konkrét helyet kevesen jelöltek meg, inkább ilyeneket, hogy a házunk előtt, a postánál, a főtéren, de a kommentelők lakóhelyéből kiderült, hogy bizonyára van még telefon Kazincbarcikán, Tokajban, Battán, Putnokon, Sajószentpéteren, sőt, Budapestről is jött egy olyan válasz, hogy a postánál biztosan van.
Mi is körülnéztünk a városban, és többet is találtunk – fotóink alapján meg tudja állapítani, melyiket hol? – de az is tény, hogy többségük meglehetősen elhanyagolt állapotban van.

Hány fülke van manapság? 

Az egyértelmű, hogy a 2000-es évek óta jelentősen csökkent hazánkban a telefonfülkék száma. Akkoriban még 30 ezer fülke üzemelt Magyarországon, ez a száma azonban 2021-re már ötezerre csökkent. Ezek fenntartása évente több száz millió forintba került. Vajon hány fülke van manapság?
Kérdéseinkkel megkerestük Magyar Telekom, vállalati kommunikációs igazgatóságot, és a következő választ kaptuk: "A Magyar Telekom 2024-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 483 darab üzemelő nyilvános távbeszélő-készüléket üzemeltet, Miskolcon 52 darabot. A 2000-es évek elején a megyében 2281 darabot, Miskolcon pedig 702 darabot üzemeltetett. Ebben az időben a szolgáltatóknak településenként és 500 lakosonként kellett egy nyilvános telefont üzemeltetniük. A jelenlegi szabályzás értelmében a Magyar Telekomnak, mint egyetemes szolgáltatónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelölő határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen".

Kérték a szolgáltatót, hogy szereljék le

Kérdeztük, miért nincsenek a miskolci főutcán. Válaszuk szerint korábban több nyilvános telefonfülkét üzemeltettek ott, melyeket azonban kihasználatlanságuk miatt megszüntettek, továbbá területrendezések, felújítások miatt több alkalommal érkezett hozzájuk leszerelésre vonatkozó megkeresés, míg létesítésre nem volt igény.

"A nyilvános telefonfülkék használata a mobiltelefon elterjedésével háttérbe szorult, míg a kétezres évek elején havonta átlagosan 10 órát, 5 évvel később 6 órát, 2010-ben már csak valamivel több, mint másfél órát, napjainkra pedig kevesebb, mint fél órát telefonálnak nyilvános telefonról. Ehhez igazodóan a kihasználatlan fülkéket – amennyiben azt az üzemeltetésre vonatkozó szabályozás lehetővé tette – folyamatosan szüntettük meg.  A 2020. év végén megújult hírközlési szabályozás értelmében a közeljövőben várható annak eldöntése, hogy ennek az egyetemes szolgáltatás elemnek a további fenntartása indokolt-e. Természetesen vállalatunk a határozatban foglalt kötelezettségnek továbbra is eleget tesz, biztosítva a határozatban foglalt darabszámot"– válaszolták.

Delfin hasában, hatalmas kagylóban

A telefonfülkék világszerte kezdenek eltűnni. 2022-ben például az utolsó telefonfülkét is leszerelték a mindig tömegeket vonzó, forgalmas New York-i Times Square-en. A régi, leharcolt utcai telefonok szokatlanul fantáziadús formában születtek újra szerte a világban. A régi, leharcolt utcai telefonok szokatlanul fantáziadús formában születtek újra szerte a világban. Játékos és ötletes megoldás gyanánt például egy kék cápafejet festettek az egyik utcai telefonófülkére: oldalnézetből úgy tűnik, mintha a telefonálónak bekapta volna a fejét a mélytengeri ragadozó. Az egyik legszürreálisabb ötlet Homer Simpson alakjából született, és az ő kitátott szája az utcai telefon.

Egy nagy lépéssel designeresebb megoldás a delfinek hasában jeleníti meg az utcai telefont. Nizzában pedig létezik olyan verzió, amely a tengeri motívumok kiaknázásával egy hatalmas kagylót jelenít meg a régies telefon köré. Szintén az állatos megoldások sorát gyarapítja egy bolíviai fülke, amelyben a telefonfülke köré készítettek egy hatalmas tatut. Máshol meg egy sziklán ülő gigászi méretű majom hasából nő ki az utcai telefon, szóval világszerte csak úgy röpködnek a jobbnál jobb ötletek. 

Korábban Miskolcon volt olyan fülke, amelybe bárki betehette a megunt könyveit, és el is vihette azt, ami megtetszik, az ott lévőkből. Nem sokáig üzemelt. S volt egy olyan telefonfülke is, amelyben ha felvettük a kagylót, verset hallgathattunk a vonal másik oldaláról. 

 

Nosztalgikus hangulatban

Volt idő, amikor sorba kellett állni egy-egy telefonfülkénél, ha valaki telefonálni akart. Voltak érmebedobós és kártyás változatok. Az sem számított ritkaságnak, hogy megrongálták, szétverték ezeket a telefonokat, így próbálták kiszedni belőle az aprót. Gyakran a működésük is kérdésessé vált, amikor valakinek sürgősen telefonálnia kellett. Azonban sokan szeretettel vegyes nosztalgiával gondolnak vissza ezekre a készülékekre, amelyek manapság már csak egy régi kor mementóinak számítanak Miskolcon is.

A leesett a tantusz régóta benne van a magyar köznyelvben. A régi időkben ugyanis az utcai telefonfülkébe az ember érmét, azaz „tantuszt ”dobott. Tárcsázott, és már csak idő kérdése volt, mikor jön létre az összekapcsolás, mikor beszélhet a másik féllel. Az érme leesett a perselybe, a mondásban emlegetett tantusz viszont akkor esett le valakinek, ha idő kellett ahhoz, hogy valaki megértsen valamit.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában