Ülésezik a miskolci közgyűlés

2024.04.18. 09:00

Lesz néhány új fizető parkoló és nagyon sok ingyenessé válik Miskolcon (fotók)

Az önkormányzati választások előtti utolsó rendes ülését tartja csütörtökön Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése.

Szaniszló Bálint

Ha a közgyűlés jóváhagyja, szükségtelenné válnak a jegykiadó automaták

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény ellátandó a járművek parkolásának megoldása a helyi önkormányzat feladatkörébe tartozik. A gépjárművek parkolásának biztosítását Miskolcon a Városgazda Kft. látja el az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.  

Az elmúlt években a parkoltatási közszolgáltatás fejlesztése, megfelelő színvonalon történő biztosítása az „Intelligens parkolási rendszer kialakítása” című projekt megvalósulásával megtörtént. A jegykiadó-automaták korszerűsödtek bankkártyás fizetés biztosításával, elektronikus ügyintézés, bérletértékesítés bevezetésre került, mélygarázsok, parkolóház fejlesztése megtörtént a rendszámfelismerő rendszer bevezetésével. A fejlesztéssel egyidejűleg szisztematikus felülvizsgálat megtörtént, amelynek eredményeként a szabályozást is módosítani szükséges új rendelet megalkotásával a jogrendszer átláthatósága és a jogbiztonság céljából. A pakolási rendelet tervezet díjemelésre, díjstruktúra változtatására nem tesz javaslatot.

Bővítenek és megszüntetnek 

A környékbeli lakosság kezdeményezésére, forgalomszabályozási szempontokat is figyelembe véve azonban indokolttá vált a sárga zónás díjfizető övezetbe tartozó területrész bővítése, amely a Toldi utca Mátyás király utcától a Feszti Árpád utcáig tartó szakaszát érinti. A területbővítés körülbelül 10 parkolóhelyet érint, ezért nem szükséges új jegykiadó automatát telepíteni.  

Diósgyőr díjfizető kötelezettség alá tartozó várakozási területeit is felülvizsgálták.

 Tekintettel arra, hogy a Diósgyőri vár régóta zárva tart nagyarányú felújítási munkák miatt, így a terület idegenforgalmi, turisztikai célú gépjárműforgalma minimálisra csökkent, ezért nem indokolt a vár környékén lévő utcákban lévő parkolóhelyeket - kiemelt idegenforgalmi területként - díjfizető övezetként kezelni. A közgyűlés asztalára kerülő rendelettervezetben már nem fizető övezetként tartják számon a Nagy Lajos király útját, a Vár utcát, a Táncsics teret, a Bartók Béla utcát, a Bodrogi Zsigmond utcát. Amennyiben tehát a közgyűlés elfogadja a rendeletet, akkor az előbb felsorolt utcákon ingyenessé válik a parkolás május 1-jétől.

2023: 110 milliárdos főösszeg 

A csütörtöki miskolci közgyűlés - a meghívó alapján - 18 napirendi pontot tárgyal. 

Az előbb említett parkolási rendelet mellett más fontos döntések is születnek. Elfogadja például a testület az önkormányzat 2023. évi költségvetésének zárszámadását, amelynek mérlegfőösszege meghaladja a 110 milliárd forintot. Módosítják az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról, valamint a közterületek használatáról szóló rendelet. Ingatlangazdálkodási döntéseket is meghoz a közgyűlés. Tárgyalnak Miskolc Megyei Jogú Város közvilágítási hálózatának korszerűsítéséről és üzemeltetéséről is.  

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Jenbach Béla munkásságának méltó elismeréseként kezdeményezte egy mellszobor elhelyezését a Miskolci Nemzeti Színház melletti Déryné-udvar szoborparkjában. Kálmán Imre halhatatlan és világszerte legismertebb operettjének, A csárdáskirálynőnek társszövegírója, Jenbach Béla Miskolcon született 1871-ben, innen ívelt pályája Bécs és a nemzetközi hírnév felé.

Terítéken a közbiztonság 

Beszámolók is szerepelnek a napirenden. A Miskolci Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, a Miskolci Önkormányzati Rendészet és a Miskolci Rendőrkapitányság elmúlt évi munkáját is górcső alá helyezik a képviselők.  

A közgyűlés munkájáról tudósít a boon.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában