Vajon miért?

2024.04.02. 20:22

Kék színű lett az Avas kilátó

A sokrétű árnyalat megtestesíti a szabadságot és a bánatot, az ég kékjét és még az óceánok kristálytiszta mélységeit is magába foglalja.

Fotó: Bujdos Tibor

Április 2. az autizmus világnapja, ebből az alkalomból öltözött kedd este sötétedéskor kék színbe az Avasi kilátó, mint ahogy világszerte és országszerte is több közintézmény így hívja fel a figyelmet erre a betegségre. Miért lett a kék szín az autizmus jelképe? A sokrétű árnyalat megtestesíti a szabadságot és a bánatot, az ég kékjét és még az óceánok kristálytiszta mélységeit is magába foglalja.
Azért lett ez a szín az autizmus szimbóluma, mert az amerikai székhellyel rendelkező Autism Speaks 2010-ben egy világszintű kommunikációs kampányt indított útjára, amelyben a Föld mind a négy sarkában rendre kékbe öltöztek a szimbolikus épületek.
A kék szín magyarázatuk szerint ezen a jeles napon erősíti az emberekben az autizmus elfogadását és a békét. Az autisták száma rohamosan nő. Az autizmus világnapja felhívja a társadalom figyelmét a spektrumzavarra, hogy elfogadják az autista embereket, és jobban megértsék mindennapi problémáikat, az előttük álló kihívásokat.

Kék színre vált a Lánchíd és a MÜPA is

A Ragyogj kéken! kezdeményezés keretein belül Budapesten a felújított Lánchíd élénk kék fényben tündököl 2024-ben, a Művészetek Palotájával együtt. Ezen a napon rendre kék színűvé változik a londoni Big Ben és a New York-i Empire State Building is.
Az ember egyénileg is kifejezheti az autizmussal kapcsolatos szolidaritását. Felvehet valamilyen kék ruhát, és képet készíthet magáról ebben az öltözetben a közösségi oldalára. Mások ideiglenesen kék színűre változtatják a közösségi oldaluk profilképét. 

Az autizmus-spektrumzavar (ASD) egy olyan fejlődési zavar, mely az egész személyiségre kihat, egy egész életen át tartó állapotként írható le és bármilyen intelligencia hányados (IQ) mellett előfordulhat. Az autizmust genetikai eredetű, idegrendszeri fejlődési eltérés okozza, nem a helytelen nevelés eredménye. A legfontosabb az autizmussal élő gyermek esetében, hogy elfogadjuk és megértsük, hogy a viselkedése mögött nem szándékosság rejlik

Becslések szerint minden 68-ik ember autista, azaz több mint 111 millió ember él autizmussal a világban, így egy átlagos embernek több autista ismerőse, rokona is lehet. Magyarországon közel 150 ezer embert érint az autizmus, ahol a férfiak körében mintegy háromszor olyan gyakran fordul elő, mint a nőknél. Az autista emberek másképp érzékelik a világot, hogy ez pontosan miben merül ki, az nagyon változó.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában