boon.hu video

2024.04.16. 11:30

Így fog kinézni a miskolci Győri kapui szökőkút és környéke - képekkel, látványtervvel, videóval

Emberpár. Ezt a nevet viseli a szoborkompozíció, amelyet hazánk felszabadulása 30. évfordulójára készítettek. Tragikus, ahogy most kinéz a környéke.

Szaniszló Bálint

Ilyenek most az állapotok a szökőkút környékén

Fotó: Vajda János

A miskolci Győri kapuban látható alkotás, az Emberpár (van, aki Szoborpár néven ismeri) Varga Miklós szobrászművész munkája. Az egykori Lenin Kohászati Művekben és a Diósgyőri Gépgyárban készítették el, és a Győri kapu városrészében állították fel 1975-ben, hazánk felszabadulásának 30. évfordulóján. 

szokokut001
Megkezdődött a szökőkút felújítása a Győri kapuban Miskolcon

A szobrász ezért a munkájáért kapta meg a várostól a „Miskolcért” (Pro Urbe) elismerést.

Modern törekvéseket tükröz 

A kozterkep.hu oldal így ír a szoboralkotás és környéke állapotáról. "Korának modern törekvéseit jól képviselő, jól sikerült, igényes alkotás az Emberpár. A város kelet-nyugati irányú ősi közlekedési tengelye mentén helyezték el 1975-ben (hazánk felszabadulásának 30. évfordulója volt az apropó - a szerk.). A magasba törő panelházak előtti parkban a vertikális megfogalmazású krómacél alakok jól érvényesülnek. 

A szobor és főleg a hozzá tartozó medence azonban elkeserítő állapotban van. A szobor csak tisztításra, rozsdamentesítésre vár, de ilyen rossz állagú vízmedencével nem is nagyon találkozhatunk máshol az országban, hiszen azokat általában (rendkívül hibás gondolkodással hamar) megszüntetik, virágokkal beültetik. Itt az eredeti kivitelű építmény maradványait látjuk: teljesen szétfagyott, erodált beton, nagyrészt hiányzó mozaikborítás, megsemmisült vízrendszer. Romjaiban is impozáns, méretei és igényes kivitele miatt."

Megújul a környék is 

A napokban munkálatok kezdődtek a Győri kapui Emberpár környékén. Mint megtudtuk, dr. Simon Gábor, a terület önkormányzati képviselője kezdeményezésére a szoborpár környezetében lévő korábbi szökőkút rekonstrukcióját végzik el a képviselői fejlesztési alap terhére. A kivitelezés költsége 15 millió forint, amely tartalmazza a korábbi medencetér leválasztását, a fennmaradó térben egy új szökőkút megépítését (lásd  az ezzel kapcsolatos infrastruktúra kiépítésével együtt (új villamosvezeték, új vízvezeték, szennyvízvezeték csere, szivattyútelepítés, villamos szekrény telepítés). A térburkolat cseréje a szökőkút környezetében és dísznövények telepítése érinti még a tér rekonstrukcióját.  

Dr. Simon Gábor érdeklődésünkre elmondta, hogy egyelőre a szobor környékének rendbehozatalára, átalakítására van pénz, maga az alkotás "restaurálása" azonban keményebb dió. A területen elkezdődtek a munkálatok.

Medence nélküli szökőkút 

A volt szükőkút medencéjéből virágoskert lesz - a virágos Győri kapu hagyományait követve. Egy kisebb részen olyan medence nélküli szülőkutat alakítanak ki, mint ami - nagyobb formában - például a II. János Pál pápa téren, vagy az Erzsébet téren van.  

Ilyen lesz az új szökőkút
Fotó: olvasó

A közművek, a gépészeti munkák elvégzése és engedélyeztetése időbe telik. Egyelőre tehát nehéz megjósolni, mikor fejeződik be a munka. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában