Nem értik

2024.04.10. 18:00

Fidesz-KDNP: Hol a pénz?

A helyi kormánypárti frakciók sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a város adóbevételei jelentősen megnőttek az elmúlt években, azonban szerintük a miskolciak ebből semmit nem érzékelnek.

Ujlaki Attila

Bajusz Gábor, Soós Attila Miskolc város önkormányzatának képviselői

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

„Immáron négy és fél éve hallgatjuk Miskolc baloldali városvezetésétől, hogy nincs pénz semmire, hogy üres az önkormányzat zsebe, hogy Miskolcot a baloldali politikusok szerint egyedülálló módon veri a kormány, merthogy Miskolcon semmire sem futja, semmire sincs pénz, Miskolc nem fejlődik, Miskolc hanyatlik, Miskolc pusztul" – sorolta szerdai sajtótájékoztatóján Soós Attila önkormányzati képviselő, Miskolc MJV, Pénzügyi Bizottságának elnöke. 

Rámutatott: a baloldali városvezetést az sem zavarja, hogy immáron négy és fél éve ők vannak hatalmon. Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy ők szedik a város hasznait, anélkül hogy szerinte érdemben, a miskolciak, az itt élők és itt dolgozók számára látható módon bármi hasznosat, bármi értékeset, bármi, a miskolciak számára pozitívat teremtenének. 

Milliárdokat örököltek

„Az előző, Fidesz-KDNP városvezetés a baloldalnak sokat emlegetett módon 30 plusz milliárd forintos településfejlesztési forrást és tízmilliárd feletti rekord helyi adó bevételt hagyott hátra Miskolc város fejlesztésére, miután a választások okán nem állt módjában városfejlesztési elképzeléseit befejezni” – hangsúlyozta. Azt is megosztotta, hogy meglátásuk szerint, az elmúlt négy és fél évben a jelenlegi alkalmatlan városvezetés összes fejlesztési tevékenysége arra terjed ki, hogy ezt a pénzt, ezeket a több tízmilliárdos forrásokat különböző jogcímeken és különböző, erősen véleményes megítélésű beruházások formájában elköltötték Miskolcon. 

„Érdemben valós nagyságrendű, vagy érdemi összegű forrás, amit a baloldali városvezetés hozott volna Miskolcra, nincs és nem is volt. Mindeközben az elmúlt négy és fél évben, azaz 2019 második felében és 2023 év végével bezárólag a miskolciak, az itt működő és adófizető gazdasági társaságok, a nem lakáscélú ingatlannal rendelkező adófizetők, és kisebb részben a turisztikai szállásszolgáltatók összesen mintegy 77 milliárd forintot fizettek helyi adó formájában a város kasszájába” – részletezte.

Felmerülő kérdések

Az önkormányzati képviselő szerint a miskolciak joggal kérdezik, hogy ez a 77 milliárd forint hová került. „Látszik-e felújított utakban, látszik-e javuló közbiztonságban, látszik-e közegészségügyi és köztisztasági szempontból rendezettebb város formájában, látszik-e kevesebb kátyúban vagy rendezettebb közterületekben, tisztább parkokban, felújított épületekben, több, a miskolciak számára elérhető bérlakásban vagy magasabb bérekben és jobb megélhetésben” – vetette fel. 

Soós Attila szerint, inkább az látszik, hogy négy és fél éve szlömösödik a város, romlik a közbiztonság, egyre lepusztultabbak az utak és közterületek, egyre több a szemét mindenhol, egyre nehezebb önkormányzati bérlakáshoz jutni. 

Jutott volna mindenre

A helyi adó bevételek a városban jelentősen megnövekedtek az elmúlt években. A politikus szerint ezek bőven nyújtottak volna a fentebb felsorolt problémákra megoldást. Azt is elmondta, hogy a miskolciakban jogosan merül fel az a kérdés: hol a pénz? 

„Miközben mi is ezeket kérdezhetnénk, ehelyett most azt mondjuk: köszönjük a miskolciaknak hogy erőn felül és kapott ellenszolgáltatás nélkül biztosítottak bevételt a városnak és vállaljuk, hogy a miskolciak számára szemmel látható módon tudjuk és fogjuk az önök által 10 milliárdos éves nagyságrendben fizetett helyi adót önökre, az önök városára, az önök életterére, szeretett Miskolcunk fejlesztésére fordítani” – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában