Kedvenceink

2024.04.13. 21:00

Ez is segít a fogkő ellen kutyáknál és macskáknál

A kezeletlen fogkő számos komoly egészségügyi probléma kiváltó oka lehet.

Tízből hét kutyának vannak fogproblémái 2 éves korára

Forrás: Getty Images

Fotó: Justin Paget

Rendszerint a középkorú vagy idős állatok fogkövesek, de a törpe, minifajtákban már néhány, 1-2 évesen is jelentős fogkő gyűlhet fel a fogakon. A nem kezelt fogkő következménye lehet fájdalmas fogínygyulladás és fogágybetegség, kellemetlen szájszag, a legrosszabb esetben pedig a fog elvesztése és a csont sorvadása. A kutyák, macskák 70 százalékának vannak fogproblémái 2 éves korára. Ez azt jelenti, hogy a fogkövesség az állatok egyik leggyakoribb megbetegedése. A kezeletlen fogkő számos komoly egészségügyi probléma kiváltó oka lehet – írja a egeszsegkalauz.hu. 

Hasonló az emberéhez 

Akárcsak az emberek esetében, a fogkő szilárd, sárgás-barnás lerakódás a fogakon, amelyet már sem öblögetéssel, sem fogmosással nem lehet eltávolítani. Fogkő akkor keletkezik, ha a nyálban lévő ásványi sók kicsapódnak a foglepedékben. A kutyáknál és macskáknál különösen sok fogkő képződik a nyálmirigyek kivezető csöveinek környékén, vagyis az alsó állkapocs metszőfogainak belső oldalán és a felső állkapocs külső részén. A fogkövesség első jelei közé tartozik a bűzös lehelet, és a fogak sárgás, majd barnás-feketés elszíneződése, elsősorban az ínyhez közel eső részeken. Később a fogak mozogni kezdenek, sőt ki is hullhatnak. 

Felületes altatást követően ultrahangos készülékkel eltávolítják a fogkövet kedvence fogairól. Ez a beavatkozás nem károsítja a fogzománcot és teljes mértékben megtisztítja a fogakat. Az altatás azért fontos, mert éber állapotban a hátsó fogakat, a fogak belső felszínét nem lehet elérni. Az ultrahangos gép hangját, annak magas frekvenciatartománya miatt az állatok nem szeretik, az esetleges fogeltávolítás pedig fájdalmas. Arra egy állat sem képes éber állapotban, hogy kb. 20-30 percen keresztül egy helyben feküdjön, nyitott szájjal. Az altatásból való ébredés után akkor ihat kedvence, amikor már teljesen éber, ha reggel történt a beavatkozás, este már lehet etetni, ha délután volt a fogkő-eltávolítás, akkor csak másnap kapjon enni, de este, amikor már teljesen éber, itassuk meg. Abban az esetben, ha foghúzás is történt, aznap ne etessük az állatot, hogy a friss sebbe ne kerüljön étel, ne fertőződjön el. Néhány napig semmilyen pépes tápot, májkrémet, ömlesztett sajtot, konzervet ne adjunk kedvencünknek, mert ezek felgyűlhetnek a sebben. Adjunk az állatnak száraztápot, nagy kockákra vágott sült húst, virslit, felvágottat. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában