Kezdődik a nagyhét

2024.03.24. 12:04

Virágvasárnap van ma

A magyar keresztények számára a virágvasárnap nem csupán egy ünnep, hanem egy olyan esemény, amely által a hívők együtt ünneplik hitüket és közösségi identitásukat.A virágvasárnappal kezdődik a nagyhét.

Virágvasárnapi istentisztelet a Deszkatemplomban

Fotó: Ádám János

Istentiszteletet tartott a Tetemvári Református egyházközösség a Deszkatemplomban Miskolcon virágvasárnapon. A virágvasárnap a keresztény hagyományok szerint Jézus Krisztus Jeruzsálembe való bevonulásának emléknapja.  A hazai keresztény közösségek szerte az országban ünnepi szertartásokkal, megemlékezésekkel és ünnepi vonulásokkal tisztelegnek Krisztus előtt. A virágvasárnap számos magyar városban és településen fontos eseménnyé vált a hívők és a közösségek számára. Templomokban és bazilikákban különleges liturgikus szertartások zajlanak, ahol virágokkal és ágakkal díszített oltárok előtt gyűlnek össze az emberek.

Kulturális szempontból is fontos

A magyar keresztények számára a virágvasárnap nem csupán egy ünnep, hanem egy olyan esemény, amely során a hívők együtt ünneplik hitüket és közösségi identitásukat. Az ünnepi miséken és istentiszteleteken az emberek összegyűlnek, hogy megemlékezzenek Jézus bevonulásáról, és közösen énekeljenek, imádkozzanak, hogy az ünnepi hangulat és a hit megerősítse őket az elkövetkező nagyhéten és húsvéton. A hagyományokhoz híven sok magyar család virágvasárnapra virágokkal és ágakkal díszített keresztény szimbólumokkal feldíszített templomi képeket helyez el otthonában, hogy az ünnep szellemét és jelentőségét még közelebb hozzák a mindennapokhoz. Ez az ünnep egyúttal a tavasz közeledtét is jelzi, amely reménnyel és újjászületéssel tölti meg az emberek szívét és lelkét. 

A nagyhét

A nagyhét a nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól nagyszombatig. Napjai a nagyhétfő, nagykedd, nagyszerda és a sacrum triduum Paschale húsvéti szent háromnap (nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat).
A nagyhét a tavasz újjászületésre koncentrál, a természet megújulása a test és a lélek megújulását is hozza. A magyar falun a parasztok egészen a közelmúltig a nagyhét tiszteletére nagy gonddal megtisztították az egész portát, beleértve az istállót és melléképületeket is. A szerszámokat is letisztogatták, kifényesítették. Különös gonddal készültek ilyenkor az évi gyónásra, szentáldozásra is.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában