Kocsonyafesztivál

2024.03.10. 11:36

Vérpezsdítő afrodiziákum lehet a jó kocsonya?

„A kocsonya egy érett műfaj, általában az idősebbek kedvence. Azonban a fiatalok is megszerethetik a kocsonyát ezen a fesztiválon”- beszélt a kocsonya titkairól Mandzák Béla kreatív chef. Azt is megtudtuk tőle, milyen ízeket keres a klasszikus kocsonyában.

Édes Richárd

Fotó: Bujdos Tibor

Felmerül a kérdés, hogy miért játszunk egy kocsonyával öt-hat órán keresztül

- vetett fel egy érdekes gondolatot a kocsonyák kóstolásakor Mandzák Béla kreatív chef, a zsűri egyik tagja.

Érdekes kérdés, miért tisztítjuk, miért dolgozunk annyit a kocsonyával. A gasztronómiai szakembernek egy elképzelése van minden ételről. Az, hogy önmagában jóízű egy étel, azt csak a fogyaszthatósága miatt fontos. Minden más a szervezet számára szükséges alapanyagokat, valójában a gyógyszereket helyettesíti.

Az egészséges étel olyan, mint a gyógyszer!

Az étkezés Béla szerint nem csak a kalóriáról szól, hanem sokkal inkább arról, hogy megkapjunk minden létfontosságú anyagot. A tökmag fogyasztásával a férfiak szinte gyógyszert kapnak a prosztatára, egyfajta afrodiziákumot nyernek vágyfokozók helyett.

A kreatív chef kiemelte: „Ugyanez igaz a kocsonyára is. A kollagén miatt érdemes kocsonyát enni. Égetően fontos szüksége van rá a szervezetnek, hogy gyógyítsa a sejt közötti állományt, és kezelje az ízületeket. Akinek volt már térd- vagy ízületi problémája, az rögtön hasznosítani tudja a szervezetében a kocsonya elfogyasztás után a kollagént”.

A fiatalok a fesztiválon megszerethetik a kocsonyát

Mandzák Béla szerint mai fiatalok szárnyas csirkemellet, elsősorban filéket fogyasztanak. És nem eszik a létfontosságú húsokat, hogy azokból a szervezet felépítse a saját fehérjéit. Ugyanígy marhahúst és gombát sem fogyasztanak a fiatalok. Aztán megkóstolják, és rájönnek, hogy nincs vele semmi baj, utána örömmel fogyasztják.

„A trendi jelleg miatt a fiatalok lelkesen eszik a hamburgert, azonban el lehet azon gondolkodni, mit ad ez a szervezetnek. Egy kocsonya sokkal hasznosabb ennél az egészségünk szempontjából. Mindig keresni kell az egészségtudatos táplálkozást, vagyis azt, hogy miért eszünk valamit” -ismertette saját szemléletét a zsűri tagja.

Mandzák Béla úgy látja: a probléma gyökere abban keresendő, hogy csak 40-50 éves korunkra szeretjük meg a kocsonyát. A Kocsonyafesztiválon ezért remek alkalom nyílik arra, hogy a fiatalok is megszeressék a kocsonyát.

Az ételek jelentős része afrodiziákum

Nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben. A kreatív chef úgy látja: ezért érdemes minél nagyobb mennyiségben fogyasztani a fekete keserű csokoládét, a csípős paprikát, tehát ne zárkózzunk el semmi elől, érdemes mindent megkóstolni. 

Ezek közé tartoznak a magvak, a sárgarépa, és a fokhagyma is egy valóságos csodaszer: nagyszerűen csökkenti a vérnyomást, egyúttal van vágykeltő hatása is.

Mi a nyerő kocsonya titka?

A kocsonya alapjaiban mindig sertéshúsból készül. Most már egyre többen készítenek halkocsonyát vagy gyümölcskocsonyát, azonban eredetileg mindig mangalicából, sertésből készítenek kocsonyát.

Mandzák Béla szerint az alapkocsonya lényege a fokhagyma, a bors, a vöröshagyma. „És az az intenzív húsos íz, amit mindig keresünk benne. Ezenkívül ízesíthetjük még finomra vágott vöröshagymával, ecettel, egy kis citrommal, akár sült paprikakrémmel. A hozzávalókkal nagyon változatossá tudjuk tenni a kocsonyát”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában