Tisztújítás

2024.03.11. 13:30

Ők lettek a vármegyei polgárőrség alelnökei!

A tisztújításon öt évre választották meg az elnökség tagjait.

Horváth Imre

Miskolcon tanácskoztak a vármegye polgárőrei a hétvégén

Fotó: Bujdos Tibor

Tisztújító vármegyei polgárőr közgyűlést tartottak szombaton. A napirendi pontok megtárgyalása után megválasztották az új vezetést.

Garázsőrségből szövetség

Korszakváltás következett be a Borsod- Abaúj-Zemplén Vármegyei Polgárőr Szövetség életében, hiszen 19 év után távozott az elnöki pozícióból Csóra György – és vele az elnökség egy része is.

A közgyűlésen a felügyelő- és az etikai bizottság elnökeinek beszámolója után dr. Szemán Ákos elnökhelyettes ismertette Csóra György életrajzát, kiemelve, hogy a polgárőrség Borsodban Szatmári Gyulának (első elnök) és Csóra Györgynek köszönhetően a kazincbarcikai garázsőrségből fejlődött 34 év alatt az ország legtöbb polgárőrét tömörítő vármegyei szövetséggé. Dr. Szemán Ákos megköszönte a leköszönő elnök több évtizedes munkáját, és azt is, hogy utódjaként nevelte őt és terelgette a vármegyei szövetség elnökségéhez vezető úton.

Dr. Szemán Ákos javaslatát, amely szerint a közgyűlés válassza a vármegyei szövetség tiszteletbeli elnökévé Csóra Györgyöt, a teremben lévők felállva, szűnni nem akaró tapssal fogadták el. 

Vármegyénk a bástya

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, utalva a Tolna, a Borsod és a Szabolcs vármegyei elnökváltásra történelmi jelentőségűnek nevezte azt a korszakváltást, ami elindult az utóbbi néhány hónapban a polgárőrségen belül.

„Ez remélem, pozitív hatással lesz a polgárőrségre – jelentette ki az OPSZ elnöke, majd hozzátette: – Borsod mindig is a fellegvára, szervezettségét tekintve pedig a bástyája volt a polgárőrségnek, hiszen itt a lakosság egy százaléka polgárőr. A szövetség amellett, hogy kitűnő közösségként működik, rendkívüli kapcsolatot ápol a társszervekkel és a vármegye vezetésével.”

Személyes hangvételű hozzászólásában dr. Koncz Zsófia úgy fogalmazott, megtiszteltetés számára és nagyon hálás azért, hogy ismerheti a leköszönő elnököt, aki egyszerre várt el fegyelmet és volt kedves. Nemcsak a polgárőrségnek, de a vármegyének is ikonikus alakja, aki fantasztikus közösséget épített – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Egyet jelent a polgárőrséggel

Hasonlóan kedves szavakkal köszönte meg a települések vezetői nevében Csóra György munkáját Szabó Gergely, a B.-A.-Z. vármegyei közgyűlés alelnöke is, aki úgy fogalmazott, tiszteletet érdemel az, aki zászlót fog, feláldozza a szabadidejét és elindul az ismeretlenbe, hogy aztán kövesse őt sok száz, majd sok ezer ember.

Szerencsi Árpád r. ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese azt mondta, neki a vármegyében a polgárőrség egyet jelentett Csóra Györggyel. Az ezredes megköszönte az állandó rendelkezésre állást, a sok közös munkát és a bajtársiasságot.

A hozzászólások után a közgyűlés jóváhagyta az elhangzott beszámolókat és az idei költségvetést, majd megválasztotta az új elnököt, dr. Szemán Ákos személyében.

A nyolc alelnök

Alelnökök lettek Aros György, a Sárospataki Polgárőr Egyesület elnöke, dr. Bodnár László, a Bekecsi Polgárőr Egyesület elnöke, Borsos István, a Miskolc-Diósgyőr Polgárőr Egyesület tagja, a Miskolci járás koordinátora, Karl Márton, a Szendrői Polgárőr Egyesület elnöke, Nagy Sándor, a Tibolddaróci Polgárőr Egyesület elnöke, Noszmüller László, a Tornyosnémeti Polgárőr Egyesület tagja, a Gönci járás koordinátora, Tóth János, a Jákfalvai Polgárőr Egyesület elnöke, Ujlaki István, a Bőcsi Polgárőr Egyesület tagja, akit egyben általános alelnöknek is megválasztottak.

A tisztújítást követően elismeréseket adtak át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában