boon.hu video

2024.03.21. 11:30

Mutatjuk, hogy moziznak a látássérültek (videó)

Magyarországon mintegy 80 ezer érintett él.

Boon.hu

Balogh Ádám és Oktáv is szerepel a kisfilmben

Forrás: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola

"Látássérült vagyok, ezért nem nézek filmeket." Ez persze nem igaz. Arra gondoltunk, hogy elkezdjük szép sorban megcáfolni a látássérült emberekre vonatkozó sztereotípiákat – mondta el Berta László a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kommunikációs vezetője.

Eloszlatják a tévhiteket

„Videót készítettünk bútort cipelő és mozizó látássérült barátainkról. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola a látássérült emberek integrációjának előmozdítását tűzte ki célul, ezért képzünk vakvezető kutyákat, és igyekszünk fontos ismereteket átadni. Magyarországon mintegy 80 ezer látássérült ember él, számának és társadalmi szerepének arányában kevés figyelem mellett. Sok tévhitet hallottunk már a látássérültekről, például azt, hogy csak lassan, óvatosan tudnak közlekedni, kizárólag vakvezető kutyájuk lehet, vagy ők nem néznek filmeket. Alapítványunk két vakvezető kutyával közlekedő látássérült munkatársa bebizonyítja, hogy ez nem így van” – hangsúlyozta Berta László. 

„Balogh Ádám pszichológusként segít alapítványunk látássérült klienseinek. Vida Zoltán informatikai szakemberként dolgozik alapítványunknál. Ádám vakvezető kutyáját Oktávnak hívják, Zoltánét Rizlingnek. Büszkék vagyunk arra, hogy mindkét hű társat mi képeztük” – hangsúlyozta a kommunikációs vezető.

Ádámmal a közelmúltban portálunk podcast beszélgetést is készített a látássérült emberekkel kapcsolatos tévhitek, előítéletek, félreértések kapcsán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában