Lehetőség

2024.02.29. 12:00

Látássérültek költözhetnek támogatott lakásokba Miskolcon

Hiánypótló támogatott lakhatást biztosít látássérültek számára Miskolcon az Észak-Magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ. 

Támogatott lakásokba költözhetnek azok a látássérült emberek, akik intézményi elhelyezés helyett közösségi szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Az európai uniós forrásból finanszírozott miskolctapolcai épület tíz főt tud fogadni egy- és kétágyas szobákban. Elsősorban látássérültek és látássérüléshez kapcsolódó fogyatékossággal élők (pl. látás- és hallássérültek) jelentkezését várják, egyedülállók mellett érkezhetnek családok gyerekkel és segítőkutyások is, derült ki a Észak-Magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ közleményéből. 

Gottfried Péter intézményvezető elmondta, hogy a lakhatásnak nincs időkorlátja, széleskörű támogatást adnak, azonban a lakók részéről szükséges az önellátásra törekvés. „Támogató szolgálatunk segít a közlekedésben, bevásárlásban, lesz szociális gondozónk és terápiás munkatársunk is. Ezzel hiánypótló szolgáltatást fogunk nyújtani, hiszen egyelőre nem megoldott a Borsod megyei látássérültek lakhatása, ami persze nehéz feladat, ugyanis sok látássérült él Miskolcon és vonzáskörzetében, de el kell kezdeni valahol" - mondta az intézményvezető. Kiemelte, hogy toborozzák a lakókat, és arra számítanak, hogy gyorsan be fognak telni a helyek. A jelentkezők itt találnak információt, jelentkezési lapot és telefonszámot. 

Vida Zoltán és vakvezető kutyája, Rizling ellátogatott az épülethez, amelyben a támogatott lakások vannak. Zoltán Miskolcon él családjával, éppen ezért szívén viseli, hogy minél több látássérült ember élhessen ilyen jó körülmények között.

„Az a célunk, hogy a megyei Búzavirág Alapítvány hagyományait követve segítsünk a hozzánk fordulóknak. Fontos, hogy nálunk befogadó, sorstársi közösségben élhetnek majd a látássérültek, amire máshol kevés esélyük nyílna. Örömmel látjuk majd  a miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola klienseit is, hiszen vakvezető kutyáikkal találhatnak otthonra" - mondta Gottfried Péter. 

A Zilahi utcai épületben az egyágyas szobákban lakhatásért 40 ezer, a kétágyasokban 25 ezer forint havi díjat fognak kérni a lakóktól.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában