Anno

2024.03.16. 16:00

Értékmentési lázban a miskolciak

Miről írt 20 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2004. március 20-án Zemlényi Attila Miskolcon élő költő bejelentése nyomán foglalkozott az Erdély-mozaikokkal.

Boon.hu

Értékmentésre hívta olvasóit az Észak-Magyarország két évtizede: nevezzék meg mindazt, aminek jó lenne, ha nyoma maradna az utókor számára. A többi között Zemlényi Attila, Miskolcon élő költő is jelentkezett: tudomása szerint két miskolci vendéglátóipari egységben Erdély Miklós kortárs képzőművész mozaik munkája található. A mozaikok évtizedek óta a Búza téri Bor-Is borozót és az Eszem-iszom vendéglőt díszítik. 

Az információval a lap megkereste Beke Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Kutatóintézetének igazgatóját, aki egyébként a művész hagyatékának gondozója is volt. A fotók alapján ő beazonosította, hogy ezek a munkák valóban Erdély Miklóséi. 

Az egész országban mintegy tizenöt ilyen vagy ehhez hasonló munkáról van tudomásunk - kezdte válaszát a szakember arra a kérdésre, hogy mi most a teendő. Beke László elmondta: nem lenne szabad veszni hagyni ezeket a munkákat. Úgy vélte, ezek a mozaikok a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején készülhettek, megrendelésre. 

"Arra kell csak vigyázni, és talán azzal tudjuk megmenteni ezeket az alkotásokat, hogy a környezetüket másképpen hasznosítjuk kulturális szempontból. Nem kocsmaként, hanem igényesebb presszóként, diákklubként, esetleg kávézóként."

 Beke László elmondta: a közeljövőben könyvet szeretnének kiadni Erdély Miklós munkásságáról, amihez feltétlenül szükséges, hogy tudjanak minden fennmaradt alkotásáról. 

Az egykori hírhez kapcsolódik egy 2022-es: hosszú folyamat eredménye volt, hogy két évvel ezelőtt védetté nyilvánították Erdély Miklós egyik miskolci fotómozaikját. Csak remélni lehet, hogy egyszer majd beépül a Miskolc-képbe, és általánosan ismert lesz a tény, hogy a művet mindenkinek érdemes lenne látnia – írta akkor a megyei napilap.

További tartalmak: https://www.boon.hu/kereses?text=retro&page=3

 

 

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában