Tudta?

2024.03.12. 14:00

Erőművet építenek a miskolci sportcsarnokra (fotókkal)

Miskolc - Évente 6 millió forinttal kevesebbet kell majd költeni rezsiszámlákra a Miskolc Városi Szabadidőközpontnak.

Szaniszló Bálint

A sportcsarnok tetejére telepítenék a napelemparkot

Fotó: Ádám János

A Magyar Kézilabda Szövetség Országos Tornaterem Felújítási Program pályázatán sikerrel vett részt a miskolci önkormányzat, így egy 108,4 millió forint értékű pályázattal egy 17 kilowattos úgynevezett 

fotovoltaikus kiserőművet alakíthat ki a miskolci városi sportcsarnok területén.

A Miskolc Városi Szabadidőközponthoz tartozó komplexum az ilyen szempontból korszerűtlen épület energiahatékonyságának javítása a cél.

Évi 6 millió a csökkenés 

A kiserőmű napelemeit a sportcsarnok lapostetején helyeznék el. A megtakarítás révén évente 6 millió forint rezsicsökkenést érhet el az intézmény. 

A projekt része, hogy a jelenlegi költséges csarnokvilágítást is lecserélik korszerű LED-esre. A használati melegvíz-ellátást pedig egy levegő-víz hőszivattyús rendszer kiépítésével oldják meg.  

A beruházás eredményét ingyen kapja meg Miskolc városa, cserébe a Magyar Kézilabda Szövetség 15 esztendőre kap időszakos használati jogot a csarnokban.

Csarnokká alakul a jégpálya 

Ugyancsak a Miskolc Városi Szabadidő Központ úgynevezett TAO-s forrásokból, 1,5 milliárd forint értékű beruházással alakítja teljesen fedetté a sportcsarnok, illetve a jégcsarnok mellett lévő pályát. 

Ebben a létesítményben sokkal gazdaságosabban - a nagycsarnok költségének mintegy feléért - lehet jégfelületet kialakítani, így szinte egész évben használható. Amikor nincs közönségkorcsolyázás, akkor ezt a pályát használnák edzés céljára a jégkorongozók, és a versenykorcsolyázók.   

A beruházás tavaly ősz elején kezdődött el, a téli időszakban a nagyközönség számára ennek ellenére kinyitott a pálya. A tervek szerint idén nyáron végezhet a kivitelező a munkákkal és onnantól fogva semmi panaszuk nem lehet a korcsolyázni vágyóknak és a téli korcsolyás sportok szerelmeseinek.

Beruházások sora volt  

Érdekesség, hogy a népkerti sportkomplexum első eleme, a városi sportcsarnok 1970 őszére készült el. Ezután alakították ki mellette - egyelőre tető nélkül - a jégpályákat. Az első pálya helyén épült meg a nagy jégcsarnok, aztán tető épült a "kettes jégpálya" fölé. A beruházássorozat azonban - mint látható - folytatódik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában