boon.hu video

2024.03.26. 15:53

Találkozott a kereslet és a kínálat az Észak-Magyarország állásbörzéjén - Fotókkal, videóval

Hatalmas érdeklődés övezte az Észak-Magyarország állásbörzéjét Miskolcon, ahol valós állások, megbízható, leinformált cégek várták az álláskeresőket, pályát és szakmát választókat egyaránt.

Gárdonyi Edina

Nagy volt az érdeklődés a munkáltatók állásajánlatai iránt

Fotó: Ádám János

Március 26-án a Tudomány és Technika Házában rendezték meg az Észak-Magyarország napilap állásbörzéjét, ahol egy állásinterjúval szemben kötetlenebb hangulatban találkozhattak egymással a munkavállalók és a leendő munkáltatóik. 

Eszak-allasborze-21-aj
Nagy látogatottsága volt a standoknak az állásbörzén
Fotó: Ádám János

Húsz stand töltötte be a teret: kisebb és nagyobb vármegyei és vármegyén kívüli cégek, multinacionális vállalatok, munkaerő-közvetítők, pénzintézetek, egészségügyi szolgáltató és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat is megjelent kiállítóként a rendezvényen. 

Az álláskeresők között a pályakezdők, illetve a jelenleg munka nélkül lévő álláskeresők mellett a váltáson, az újrakezdésen gondolkozó érdeklődők is megjelentek.

Emberi sorsokról van szó

A rendezvény megnyitóján elsőként Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés alelnöke kapott szót, aki köszöntőjében elmondta, hogy a vármegye munkaügyi helyzetét kettősség jellemzi, hiszen akár a területi elosztás, akár a szakmák tekintetében nagyon sok multicég és kisebb-nagyobb cég keres munkavállalókat, miközben mégis tapasztalható egy komolyabb munkaerő fölösleg is a vármegyében.

A matematika nyelvén ezt könnyen egyensúlyba lehetne hozni, de ez nem matematika, hiszen itt emberi sorsokról van szó, nagyon sok mindent végig kell gondolni egy-egy munkavállalónak vagy munkáltatónak ahhoz, hogy igazán komoly és hosszútávú együttműködés születhessen.

„Több ez a rendezvény egy fórumnál, ahol az egyik oldal keres, a másik pedig kínál, hiszen ez az életnek a fóruma, ahol ha megtalálják egymást és egymás kezébe csapnak, akár egy életen keresztül tudnak a mindennapokban együtt gondolkodni, együtt dolgozni, és szinte picit családként együtt élni, hiszen egy hosszú távú munkahely az élet fontos része is lehet. Meg kell találni azokat az utakat, amelyek során egyre több munkavállaló és munkáltató találja meg egymást, meg kell találni a földrajzi elérhetőségeket, a szociális és társadalmi utakat és meg kell találni a tanulásnak az útját is, hiszen nem biztos, hogy mindig úgy fog találkozni a kereslet és a kínálat, hogy mindig kész munkaerőt kapnak a cégek. Amikor valaki odaérkezik a standhoz, lássák meg benne azt az embert, az értékeit, azt a munkavállalót, akit ki tud képezni, meg tud tanítani, aki olyan kompetenciákkal, akarattal, elszántsággal, tudással rendelkezik, amely az ő cégének, vállalatának, társaságának a hasznára fog válni. ” – emelte ki beszédében az alelnök. 

Negyvenezer vállalkozó képviseletében

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) elnöke elmondta, hogy a kamara negyvenezer vállalkozót képvisel a vármegyében, ami kiemelkedő. 

Minden nehézség, minden mögöttünk hagyott év után is a gazdaság talpon van, befektetők érkeztek a térségünkbe, beruházások folynak, és bár elég nehéz mindennapokkal, de valamennyi kis- és középvállalkozás működik

 – hangsúlyozta köszöntőjében. Egyetértett Szabó Gergellyel abban, hogy a munkaerőpiac kicsit hullámzó vármegyénkben: tíz éve munkahelyek, befektetések, beruházások kelletek, mert az embereknek munka kellett, aztán úgy öt éve megfordult a mérleg és alapvetően emberekre, munkatársakra volt szükség, míg jelenleg ez a kettő kicsit keveredik. "Az az általános bizonytalanság, ami a világban van, tükröződik vármegyénk munkaerőpiaci helyzetére is, tehát előfordulhat egy cégnél, hogy egyszerre keresnek munkatársakat és válnak meg munkatársaktól, ami egy nagyon nehéz és érdekes szituáció. Kiemelten szeretnének idén ezzel a területtel foglalkozni."

"Jelenleg országos szinten - a nagy befektetéseknek is köszönhetően - körülbelül háromszázezer munkavállalóra lenne szükség és ez komolya lehetőség mindenki előtt" - zárta szavait Bihall Tamás. 

Folyamatos mozgásban a munkaerőpiac 

A résztvevőket Csákó Attila, az Észak-Magyarország és a Boon.hu főszerkesztője is köszöntötte. Beszédében rámutatott: a munkaerőpiac folyamatos mozgásban van, nincs már nyugdíjas állás.

A technikai és technológiai fejlődés, a vármegyénkben tevékenykedő vállalkozások, illetve a jövőben ide érkező befektetések eredményeképpen egyre több munkáskézre és szürkeállományra, mérnökre van és lesz szükség. Ha ehhez hozzávesszük a kormányzati célt, miszerint a jelenlegi 75 százalékos foglalkoztatási rátát 85 százalékra akarják emelni, bizakodhatunk. Ez a 10 százalékpontos növekmény 300 ezer embernek jelent majd állást: a betanított- és szakmunkások, a felsőfokú végzettségűek mellett új távlatok nyílnak a 25 év alattiak, az 55 év felettiek és az inaktívak előtt. Ez mindannyiunk érdeke

 – húzta alá. 

„Bízom benne, a mai rendezvényünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy a vállalkozók, a cégek megtalálják az ideális munkavállalóikat, az állást keresők pedig az ideális munkahelyet, munkaadót” - fogalmazott, majd egy Katharine Whitehorn idézettel kívánt sok sikert a munkát keresőknek, közvetve a munkaadóknak: „Találd ki, mit szeretsz a legjobban csinálni, és keress valakit, aki fizet érte”. 

Kiállítókat kérdeztünk

Kozsnyánszky Gyula, a Wet Wipe Kft. gyárigazgatója elmondta, hogy 25 éve Miskolcon működő cégük jelenleg termékgyártó-csomagoló, gépkezelő, targoncás, raktáros pozíciókra keres munkavállalókat. Rendszeres résztvevői az állásbörzének és ezen a napon is sokan hagytak már náluk önéletrajzot. 

A Bionika Medline Kft. sok-sok éve kitelepül az Észak-Magyarország állásbörzéjére, ahol mindig megtalálják saját célközönségüket. A 35 éves, görömbölyi székhelyű, orvostechnikai eszközöket gyártó cégnél ehhez a területhez kapcsolódó pozíciók vannak üzemi és irodai területen is. Jelenleg gépészmérnököket, külkereskedelmi értékesítőt és marketing-kommunikációs szakembert keresnek, de a börzén minden érdeklődőnek elveszik az önéletrajzát, aki nyitott a cég iránt és amennyiben a későbbiekben aktuálissá válik, keresik őket – tájékoztatta a boon.hu-t a cég képviselője. 

A Work Force Kft. igyekszik a lehető legtöbb állásbörzén jelen lenni, munkák terén pedig kifejezetten széles körű a palettájuk, a gyártás-termelés legtöbb szintjére keresnek munkatársakat az egyszerű fizikai pozícióktól teljesen a mérnöki munkákig, emellett megtalálhatóak pozícióik között irodai, illetve magasabb szintű szellemi pozíciók is – tájékoztatta a boon.hu-t Szilágyi Marcell, a cég miskolci kirendeltségvezetője. 

A Népkerti Magánklinika is képviseltette magát a rendezvényen, ők jelenleg gépkocsivezető, asszisztens, takarítónő és recepciós munkakörbe várják a jelentkezőket.

Az álláskeresőket is megkérdeztük tapasztalataikról. 

Az átképzés sem áll messze tőlük

„Nagyon sok nagy cég van kint, nagyon felkészültek, sok információval és pozitív tapasztalattal távozom. 54 évesen nem csak munkahelyváltáson gondolkozom, hanem más irányba szeretném magam átképezni” – válaszolta kérdésünkre Bereczki Bea. 

Krisztina jelenleg külföldön él, de a közeljövőben szeretne hazaköltözni Miskolcra a családjához. Nagyon biztató ajánlatokat talált és adott is le önéletrajzot a neki tetsző cégeknél. 

Jóna Balázs az érdeklődők nagy részéhez hasonlóan önéletrajzzal érkezett és az IT szektorban szeretne elhelyezkedni, úgy tűnik, hogy az egyik multicég standjánál talált is lehetőséget magának. 

Egy édesapa és a lánya együtt érkeztek az állásbörzére, jelenleg mind a ketten állást keresnek. A lány már talált egy cégnél olyan pozíciót, ami tetszene neki és hagyott is náluk önéletrajzot. 

A kiállító cégek képviselői szerint meglepően sok munkaerőt találnak az állásbörzén, akár fizikai, akár szellemi pozícióra. A megkérdezett álláskeresők többsége felkészülten, tudatosan érkezett a börzére, bátran kérdezett a cégek képviselőitől és bizakodva távozott, hiszen ahogyan az egyik álláskereső – Vincze Orsolya okleveles közgazdász – fogalmazott: "Mindenki az álommunkát keresi..." 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában