Pályaorientációs nap

2024.03.03. 09:30

A jövővel ismerkedtek a diákok Miskolci Egyetemen

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályaorientációs napot szervezett középiskolásoknak és egyetemistáknak Miskolcon, ahol többek között a hidrogén-­üzemanyagcellás hajtásrendszerrel ismerkedhettek a fiatalok.

Már gyakorlatban is bemutatkozott a jövő: hidrogén hajtású kísérleti busz járja Miskolc utcáit

Fotó: ÉM

Pályaorientációs napon vettek részt a Miskolci Egyetem hallgatói, valamint a Miskolci Szakképzési Centrum Baross Gábor Üzleti és Közlekedési Technikum, illetve a Szemere Bertalan Technikum közlekedési gépjármű technikus, logisztikus technikus és a duális képzésű gépjármű technikus diákjai a miskolci campuson.  Az eseményen a Széchenyi István Egyetem szakemberei is szóltak a fiatalokhoz. A rendezvény szerves része a hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszprojektnek, amely Miskolcra is ellátogatott. 

A HUMDA ezzel összefüggésben kiemelt figyelmet fordít a pályaorientációra, a jövő hidrogéntechnológiában jártas szakértő nemzedékének támogatására és képzésére a teljes hidrogénértéklánc mentén.

Hidrogéntechnológia

A hidrogéntechnológiai iparágnak már rövid távon is szüksége van közép- és felsőfokú szakképzettséggel rendelkező szakemberekre: szerelőkre, karbantartókra, szakmérnökökre, projektmenedzserekre, adminisztratív támogatásra.

Zöldtechnológia

Az eseményt köszöntővel nyitotta meg dr. Mészáros Virág, a HUMDA vezérigazgatója és Demeter Péter, a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója; majd dr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem egyetemi docense és dr. Vadászi Marianna, a Miskolci Egyetem tanszékvezetője is tartott előadást. A fiatalok a zöldmobilitás kihívásaival és a hidrogénhez köthető képzésekkel is megismerkedhettek, valamint a Solaris hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz bemutatóján is részt vettek. A HUMDA számára a zöldmobilitással együtt a technológiai diverzitás is fontos, ezzel a projekttel a hidrogén-üzemanyagcellás megoldásról szereznek tapasztalatokat. Ugyanakkor nem kizárólag a korszerű, zéró emissziós járművek, a kapcsolódó töltőinfrastruktúra a meghatározó tényezők, hanem ezeket a rendszereket kiszolgáló, értő, rendszerbe szervező, üzemeltető szakemberek is. A zéró emissziós mobilitás és az ettől elválaszthatatlan zöldenergia-termelés és -tárolás a jövő kiemelt szakterületét is jelenti egyben. Minél több fiatal, egyetemista vagy akár már középiskolás figyelmét szeretnék felhívni erre a rendkívüli fejlődési potenciállal bíró területre – emelte ki dr. Mészáros Virág.

Országos projekt indult

Februárban a HUMDA szervezésében egy országos kísérleti projekt részeként hidrogén-üzemanyagcellás hajtásrendszerű autóbusz közlekedett a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. számos menetrend szerinti járatán. A tesztidőszak alatt az utasok díjmentesen próbálhatták ki a működése során káros égéstermékek helyett csak vízgőzt kibocsátó, alacsony zajterheléssel üzemelő Solaris autóbuszt. Az Urbino 12 hydrogen típusú demóbusz összesen 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában