A rügyek elpusztulnak, a hóvirág túléli a mínuszokat

2024.02.02. 17:30

Elhiszi, hogy segít a fagyban, ha megöntözzük a növényeket?

A téli időjárás szeszélyes arcát mutatja, volt már napközben tizenkét Celsius fok, és esett a hőmérséklet éjszaka mínusz 7 fok alá. A növények egy része alkalmazkodik, de van, amelyik feladja a harcot.

Galambos Eszter

Megduzzadt rügyek

Fotó: MW

Amikor egy-egy téli séta alkalmával megpillantjuk vékony hosszúkás leveleit, kecses fehér virágait, felmerülhet bennünk a gondolat, hogy a következő fagyos éjszakát már biztosan nem éli túl. Nincs okunk azonban aggodalomra, hiszen az egyik legstrapabíróbb virágunk a hóvirág. A tavaszi hóvirág az úgynevezett télálló növények közé tartozik, még virágot is hoz a hidegebb időben. 

Fagy ellen füstölés

A hóvirágot tehát nem kell félteni. A hirtelen rügyeket bontó fákat annál inkább – erősíti meg Tarnóczky András táj- és kertépítő. Ebben az időben az jelentheti a legnagyobb veszélyt, amikor a nappali felmelegedés hatására megindul a növényben a nedvkeringés, esetleg a rügyek is kipattannak, éjszaka azonban megint jön a fagy. A szakértő az egyik legismertebb fagyvédelmi módszernek a füstölést tartja. Ehhez klasszikusan nem égő, csak parázsló anyag (például szalmabála) begyújtása szükséges. A módszer alapvető célja a kisugárzás csökkentése: füst előállításával akadályozzák meg a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. A módszer hőmegőrző képessége meglehetősen kicsi, mindössze 1-2 Celsius foknyi védelmet nyújt, és csupán kis területen hatékony. A szakember érdekességképpen megjegyzi, hogy egyre gyakrabban találkozunk úgynevezett öntözéses védekezéssel. 

Noha első hallásra logikátlannak tűnhet, a megfagyó víz védelmet jelent a fagykárral szemben. A fagyvédelmi öntözés során kis intenzitású vízpermetet kell juttatni a veszélyeztetett növényekre, mégpedig felső irányú öntözéssel. Az így kijuttatott víz folyamatosan ráfagy a sérülékeny növényrészekre, védelmet biztosítva számukra az alacsony hőmérséklettel szemben. Amíg a víz és a jég jelen van a fákon, addig nem fagynak meg a virágok. Az öntözést egészen addig kell folytatni, amíg a jég természetes módon le nem olvad a növényekről. Noha a módszer rendkívül hatékony, komoly veszélyforrással rendelkezik; ha az öntözést túl hosszú ideig kényszerülünk alkalmazni, a jég súlya alatt sérülhetnek, illetve törhetnek az ágak.

Érdekességek a hóvirágról

Jellegzetes alakú, három külső, hosszabb és három belső, rövidebb lepellevélből álló, fehér színű bókoló virágaival februártól áprilisig találkozhatunk. Lombfakadás előtt virágzik, amikor elegendő fény jut a talaj felszínére. Májusban már termést érlel. A magok olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, segítve ezzel a hóvirág terjedését. A hóvirág termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában