boon.hu video

2024.02.02. 14:31

Füles Borka és Forgó Dorka szerint jöhet a tavasz! (Fotók, videó)

A hagyományokhoz híven megtartották a medvelest a Miskolci Állatkertben.

Répássy Olívia

Fotó: Bujdos Tibor

A Mesevár óvodásai és az Alternatíva Életfa iskolásai látogatták meg a helyi medvéket, akik még fára is másztak egy kis csirkehúsért. Igaz, az állatoknál látványetetésre készültek gondozóik, de Drapcsikné Farkas Zsuzsanna zoopedagógus elmondása alapján meg sem mozdulnának a macik, ha még hosszú hideg telet éreznének bőrükön.

„Ez természetesen csak a néphit szerint van így, a medvék nem alkalmasak arra, hogy időjárást jósoljanak. Valójában az európai barnamedvék ősszel rengeteget esznek, hogy zsírréteget növesszenek a hideg időszakra, amikor is a nőstények pihennek, a hímek azonban még ilyenkor is szoktak barangolni az erdőkben. Ebbe a fajba tartozik a Miskolci Állatkert két mackója, Füles Borka és Forgó Dorka is, akik 2011-ben születtek Koppenhágában, majd 2012-ben utaztak el ide."

A gyerekek persze ismerték a február másodikai medveles lényegét: ha ezen a napon az állat kilép barlangjából, meglátja árnyékát és visszamegy pihenni, akkor hosszú lesz a tél. A miskolci mackótestvérek azonban nem ijedtek meg árnyékuktól. Az egyik kisfiút inkább az érdekelte, hogy melyikük Borka és melyik Dorka, amire a zoopedagógus csak azt tudta válaszolni, hogy ő bizony nem ismeri meg az ikreket, de gondozóik biztosan.

Érdekességek is elhangzottak

A szakember sok érdekességet is elmondott a jelenlévőknek. 

"Európán kívül Amerikában és Ázsiában élnek. Sajnos egyre kevesebb van belőlük, ezért fokozottan védettek. Egy barnamedve 30-40 évig is elél, súlyuk elérheti a 300 kilogrammot is, de legalább 150 kilósak. Mindenevők, tehát bogyókat, málnát és egyéb növényeket, mézet és még húst is esznek. Szaglásuk kiváló, nagy területet járnak be. Egy időben az ember kiirtotta a medvéket Magyarországról, de ma már kezdenek visszatelepülni, így a Bükkben is élnek ketten, jól bent, az erdő mélyén. A miskolci macik csirkét, szarvasmarhát vagy nyúlhúst szoktak kapni. A gondozók még egy papírhengerbe is el szoktak dugni finom falatokat, amiket készséggel próbálnak kiütögetni belőle a mackók" – mondta, majd tovább invitálta a csoportokat a mosómedvékhez és az ormányos medvékhez, akik mind csak nevükben medvék. A körút az oktatóteremben zárult, ahova több mint hatvan plüssmaciból állítottak össze tárlatot a Miskolci Állatkert munkatársai.

Veress Tamás gyűjteményi vezető elmondta, az intézmény következő programjai között szerepel majd a víz világnapja március 22-én, a Föld napja április 22-én, valamint a madarak és fák napja május 10-én, hiszen minden, a természettel és az időjárással kapcsolatos ünnepről megemlékeznek.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Jósoltak

Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához, azaz február másodikához több néphagyomány is kötődik, melyekből egyet évről-évre a Miskolci Állatkert is követ. A mondás szerint, ha ezen a napon jó az idő, süt a nap, és a téli pihenőjéből előleselkedő medve meglátja az árnyékát, megijedve tőle visszabújik barlangjába, vagyis messze még a tél vége. Amennyiben borús idő van, a medve kijön téli szállásáról és elindul élelmet keresni, vagyis közel a tél vége, hamarosan itt a tavasz. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában