Előadás

2024.02.06. 18:09

Senki sincs biztonságban, bárkiből lehet áldozat!

„Senki sincs biztonságban a kibertérben!” – hangzott el azon az előadáson, amit kedden tartottak a biztonságos internet napja kapcsán a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának szervezésében.

Galambos Eszter

Simkó Imre rendőr alezredes a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet

Fotó: Ádám János

Simkó Imre rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a „Safer internet day” nemzetközi kezdeményezés célja, hogy hangsúlyt helyezzen a digitális biztonság megteremtésének fontosságára. A Teleki Kollégiumban tartott rendezvényen elsősorban az online csalásokkal kapcsolatos bűncselekmények megelőzésérére szerették volna felhívni a figyelmet.

Mindenkit érint

Az osztályvezető úgy gondolja, hogy a téma nagyon aktuális, hiszen most már mindenkit érint valamilyen szinten: van, aki károsultként éli ezt meg és van olyan, aki rokonokon vagy ismerősökön keresztül érintett a témában. Fontos ezeket a bűnözői magatartásokat bemutatni a lakosságnak, mert talán így az áldozatok száma is csökkenhet. Ez az a bűncselekmény típus, ahol még az életkori érintettség sem meghatározható, hiszen a fiataloktól kezdve az egészen idősek is veszélyeztetettek. 

Eddig azt javasolták a bűnmegelőzési előadások kapcsán az időseknek, hogy a pénzüket ne tartsák otthon párna alatt, vagy konyhaszekrényben, most már azonban elmondható, hogy online tér sem biztonságos, hiszen 

ha nem kellőképpen figyel az online számlákra és az internet biztonságra, akkor pillanatok alatt eltűnhet az összes megtakarított pénze.

Az elmúlt év drasztikus számokat produkált ebben a tekintetben: több mint tíz milliárd forintos károkozás történt. Ezért is nagyon fontos az edukáció, megismertetni az emberekkel és a veszélyekre felhívni a figyelmet. Reméli, hogy ennek is köszönhetően jelentős javulás várható a számokban, hiszen az állampolgárok egyre tudatosabban használják ezeket a platformokat és biztonság szempontjából ez egy előrelépést jelent.

Amire figyelni kell

A rendezvényen a Nemzeti Kibervédelmi Intézet munkatársainak interaktív előadásán vehettek részt az érdeklődők. A szakemberek felhívák a figyelmet a tudatos internethasználat fontosságára, bemutatták a csalók által alkalmazott tipikus és egyre változatosabb bűnelkövetési formákat, továbbá tájékoztatták az érdeklődőket arról, hogyan lehet elkerülni azt, hogy kiberbűnözők áldozataivá váljunk.

Már akkor is tudunk tenni a saját biztonságunkért, ha néhány alapvető dolgot betartunk. Ne nyissunk meg ismeretlen számról sms-ként érkező csatolmányt vagy linket, ne töltsünk le ismeretlen alkalmazásokat. Ha valaki azzal telefonál, hogy probléma adódott a bankszámlával, legyünk nagyon óvatosak, bontsuk a vonalat és azonnal vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal. Kezeljük fenntartással kéretlen e-maileket, az üzeneteinkben felugró linkekre ne kattintsunk rá, ne adjunk meg adatokat. Kerüljük az ismeretlen üzemeltetők webáruházait, és soha ne adjunk meg bankszámla vagy bankkártya adatot idegeneknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában