Elriasztó

2024.02.07. 11:30

A romszállodák mekkája lett Miskolctapolca

A turisztikai zászlóshajónak tartott Miskolctapolcán legalább két elfogadhatatlan állapotban lévő szálloda is rontja az összképet.

Szaniszló Bálint

Így néz ki ma a félbehagyott miskolctapolcai szálloda

Fotó: Bujdos Tibor

Az 1974-ben megnyitott, háromcsillagos hotelként működő Juno szálló cseppet sem bizalomgerjesztő látképe messziről a szemébe ötlik a Miskolctapolcára érkezőknek. Az egykor impozáns, 14 emeletes épületben az alaptevékenységen túl kaszinó, diszkó, drinkbár is működött, illetve volt egy – a szocialista időkben kuriózumnak számító – importcikkeket árusító boltja. A rendszerváltáskor a Hotel Juno a HungarHotels hálózatának lett a része. Aztán többször üzemeltetőt cserélt és végül - olyan két évtizede - lakat került az épülete és elindult az enyészet útján.  

A boon.hu többször foglalkozott vele, hogy a Juno jelenlegi tulajdonosa - egy magánszemély - több alkalommal hirdette meg eladásra az épületet, és 780 millió forintot remélt a tranzakcióból. Mind ez idáig sikertelen volt a próbálkozás, azaz a szálloda továbbra is ott árválkodik Miskolctapolca központjában egyre romló külalakkal.   

Bedőlt a vállalkozás 

Hasonló úton halad az enyészet felé a tapolcai strand mögött a büfésort is magába foglaló Garas Sámuel sétány sarkán egy el nem készült, annak idején nagy reményekkel kecsegtető szálloda. Az építkezés ütemesen haladt, majd 2006-ban jelentkeztek a gondok. Annak az évnek az őszén jelent meg az építtető Regent Trade Kft. felhívása az el nem készült, négycsillagosnak tervezett szálloda értékesítésére, avagy befektető partner keresésére. Mint fogalmaztak, „A több éve épülő szállodai fejlesztés megvalósítása túlnőtte a családi vállalkozás elképzelt kereteit. A tulajdonos felajánlja megvételre, vagy befektető partnert keres a befejezéshez és működtetéshez, illetve finanszírozási lehetőséget keres, mely esetben visszavásárlási kötelezettséget is vállal." Az akkori felhívás szerint a szálloda egy év alatt befejezhető, melynek költsége mintegy 200 millió forint volt.  

A Garas Sámuel sétány sarkán nem túl tetszetős látvány a félbehagyott szállodaépület
Fotó: Bujdos Tibor

A szállodai fejlesztés készültségi foka - a 2006. januárjában készült ingatlanforgalmi szakértői vélemény alapján - 85 százalékos volt. A befejezéshez szükséges építőipari munkák elvégzésére, amely a szálloda teljes befejezését biztosítja – nettó 123 millió forint összegben - 2006 év végi határidővel - kivitelezői szerződés volt érvényben. A szálloda berendezésére, felszerelésére mintegy 75 millió forintot irányoztak elő. A szállodai ingatlan vételárát nettó 800 millió forintban határozták meg.

Ezek voltak a paraméterek 

A telek területe 2096 négyzetméter volt, a szálloda beépített alapterülete 806 négyzetméter, míg az összesen öt szintet magába foglaló létesítmény hasznos alapterülete 3794 négyzetméterre tervezték. Az alagsorban kapott volna helyet a vízi-, és épületgépészet, valamint egy műhely. A fölszinten étterem, konyha és kiszolgáló helyiségek, drinkbár, az étterem terasza, a fürdő terasz lett volna. Az emeleten és a tetőtérben szobákat és apartmanokat terveztek. A tervek szerint a padlástér lehetőséget nyújtott volna előadótermek, gyermek megőrző kialakítására. 

Így néz ki a félbehagyott szállodaépület alaprajza
Fotó: MW

Üresen árválkodik 

Az el nem készült szállodát nem sikerült eladni, a társaság csődbe ment, az épület - feltehetően az adósság fejében - átmenetileg az államé lett, de most - úgy tudjuk - a miskolci önkormányzat tulajdona. 

Nincs könnyű helyzetben a gazda, hiszen a lassan két évtizede el nem készült állapotban álló ingatlan állaga is folyamatosan romlik, nem könnyű befektetőt találni rá. Az arra járó miskolci, vagy turista számára nem túl vendégmarasztaló látvány az elhagyatott épület. 

 

A Garas Sámuel sétányon 34 szobásra terezett szálloda főbb ismérvei

- 17 db 2 ágyas szoba 

- 10 db 3 ágyas szoba 

- 5 db apartman 

- 2 db lakosztály 

- A szobák nagysága 18 és 42 négyzetméter közötti 

- A nyugati épületszárny fölszintjén egy 14-szor 8 méteres termálvizes gyógymedence készült

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában