Juno szálló

2020.12.04. 11:30

Vevőt keresnek a lepukkant hotelre, nincs vége a Juno szálló kálváriájának

Tulajdonosa 780 millió forintot szeretne kapni a majd’ két évtizede bezárt Juno hotelért.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

„Igazi kuriózum! A híres Juno hotel eladásra kerül. Nagyon jó befektetési lehetőség, ugyanis Magyarország egyik legnagyobb vízi élményparkja épül hamarosan a hotel mellett. Csodás környezetben helyezkedik el, Miskolctapolcán. Étterem és wellness is üzemeltethető benne. Könnyen megközelíthető, számos parkolóval rendelkezik. Hatalmas terasza van. Jellemzői: 9200 négyzetméternyi belső terület, 8100 négyzetméteres földterülettel rendelkezik, amely parkosított, a szállodában 108 szoba van, de akár 200 szobássá alakítható, 800 négyzetméteres konferenciaterem, 2000 négyzetméteres étterem, 500 négyzetméteres társalgó, 350 négyzetméteres különterem. Mindezeken kívül 2000 négyzetméteres egyéb helységekkel bír, melyekből úszómedence is kialakítható…”

Felújítás vagy eladás

A Miskolc emblematikus épületeinek sorába tartozó, majd’ két évtizede bezárt tapolcai Juno hotelt az előbbi szöveggel ajánlja eladásra jelenlegi tulajdonosa, aki egyébként 780 millió forintot szeretne kapni a szebb napokat megélt szállodáért.

Érdekesség, hogy az egykori szálló eladásáról szóló hirdetés az egyik ingatlanos oldalon rendszeresen megjelenik, de az épület tulajdonosaként ismert Feuerabend László korábban cáfolta, hogy egyáltalán értékesíteni akarná az ingatlant, és értetlenségének is hangot adott a hirdetéssel kapcsolatban. Próbáltuk most elérni a hirdetéshez kapcsolódó kontakttelefonszámot, amely az érdeklődők számára volt megadva, ám nem vette fel senki.

Az említett tulajdonos egyébként több alkalommal is azt nyilatkozta: az a terve, hogy felújítja, sőt kibővítia szállodát, de – a jelek szerint – ezt eddig nem sikerült elkezdeni, mert esztendők óta ugyanazt az állapotot találja az arra járó, igazából csak az idő vasfoga látszik meg az épületen.

Maga az ötlet, hogy újra szálloda legyen a Junóból, kitűnő, hiszen tőszomszédságában hamarosan befejeződik a világszínvonalú élményfürdő építése. A fürdőhöz pedig szálláshelyre lenne szükség, mégpedig nem is csekély számban.

Azt a tényt sem szabad azonban elhallgatnunk, hogy a Juno hotel használhatóvá tétele még a legdurvább becslések szerint is több milliárd forintba (egy kalkuláció legalább 6 milliárdot emleget) kerülne, és elég nehéz találni ma olyan befektetőt, amely ennyit áldozna egy ilyen beruházásra.

Ráadásul a közelben épült már kisebb, de korszerűbb szálloda.

Dicsőséges múlt

Az Avas szállóhoz vagy a már csak nyomaiban létező egykori Aranycsillag szállóhoz hasonlóan a Juno is a város jelképes épületei közé tartozott. Mint ahogy a belvárosban lévő Avas szállóhoz sem sikerült olyan befektetőt találni, aki felújítaná és eredeti, szállodai funkciójában üzemeltetné az épületet, így a Juno is ezzel a gonddal küszködik. Az 1974-ben megnyitott Juno háromcsillagos szállóként működött. Pleisz Antal tervezte. Miskolctapolca korábban is vonzotta a turistákat, a szálloda pedig alkalmas volt több száz ember elszállásolására. Az impozáns, 14 emeletes épületben kaszinó, diszkó, drinkbár működött, illetve volt egy – a szocialista időkben kuriózumnak számító – importcikkeket árusító boltja. A rendszerváltáskor a szálloda a HungarHotels hálózatának lett a része.

Túlélési törekvések

A HungarHotels 1993-ig volt a szálloda üzemeltetője. Aztán következett 1993 és 1997 között a Juno Trade, 1997-ben a Juno Active, majd a Juno Viking, utána 1999-ben Juno Dália. Végül 1999 októberétől Juno Sun Hotel néven üzemelt a szálloda. Érdekesség, hogy az akkori kor igényeinek megfelelően szauna és szolárium is volt már benne. A fürdőturizmus mellett megcéloztak céges rendezvényeket, illetve az akkoriban felfutó konferenciaturizmust.

(A borítólépen: Az élményfürdő komplexuma mögött jobbra egyfajta tájsebként magasodik a Juno szálloda épülete)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában