Emlékezet

2024.02.22. 19:00

Példamutatóan kötődött szülőfalujához, szobrot kapott a díszpolgár

A méltatások kiemelték Kovács Ferenc példás életútját, emberségét, szakmai tudását.

Kovács Ferencre szoborra emlékezik az utókor

Forrás: olvasónk

Felavatták Pányok községben a család, a barátok, a pányoki lakosok jelenlétében Kovács Ferenc (1958-2022) építész vállalkozó, Pányok díszpolgára mellszobrát, aki két éve hunyt el. A szobrot a család és a KV Cégcsoport állíttatta Pányok Község Önkormányzatának együttműködésével. Az emlékszobor Ekker Róbert szobrászművész alkotása.

Pányok szülötte

Kovács Ferenc Pányok község szülötte, bár állandó lakhelye már régóta nem a településen volt, mégis mindig ragaszkodott szülőfalujához, kötődése példamutató volt mások számára is. Ha szükség volt rá, akkor bekapcsolódott a település közösségi életébe. Néhány évig az önkormányzat képviselő testületének tagja volt. Egy más irányú közösségi munkájaként  a Pányokért Egyesület titkáraként munkálkodott. Ezekben a tevékenységi körökben állandóan figyelt a település közösségi életének tartalmassá tételére, az elszármazottak érdeklődésének fenntartására. Építész szakmai tudásával, az e téren felhalmozott nagy tapasztalatával pedig részese volt mind az önkormányzat, mind a Református Egyházközség által - akár pályázati, akár saját forrásból - kezdeményezett infrastrukturális beruházások megvalósításának, kivitelezésének. A településen közösségi épületek, felújított közművek őrzik az utókor számára a segítő együttműködésének nyomait. Az emlékszobor leleplezését megelőzte a pányoki református templomban tartott istentisztelet, amelynek keretében Tóth István lelkész emlékezett Kovács Ferencre. A szobor leleplezését követő megemlékezések és méltatások keretében először ifj. Kovács Ferenc megható szavakkal adózott édesapja emlékének, szólt édesapja szülőfalujához való ragaszkodásáról. Felszólalt Menyhért Gergő, Pányok polgármestere, valamint a barátok és munkatársak nevében Cseh Imre, Csapláros László, Ekker Róbert, Polgár László és Takács András. A Pányokról elszármazott Jobbágy Bertalan lelkipásztor üzenetét Tóth Viktória, a Pányoki Református Egyházközség lekésze ismertette. A méltatások kiemelték Kovács Ferenc példás életútját, emberségét, szakmai tudását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában