Anno

2024.02.18. 16:30

Drogteszt diákoknak? Inkább azt kellett volna ellenőrizni, ittak-e

Miről írt 20 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap a 2004. február 25-i számban egy angliai kezdeményezés kapcsán írt róla, hogy Magyarországon a dohányzás és az italozás a fiatalokat érintő jellemző probléma.

Boon.hu

Alkoholszonda

Fotó: Shutterstock

Angliában azt fontolgatják, hogy bármikor bármelyik diákot drogtesztre kötelezhetnék, és ha az eredmény pozitív, az iskolából is kicsaphatnák a tanulót. A hír kapcsán a hazai szakértőt kérdezte két évtizede az Észak-Magyarország: kellene-e drogtesztet alkalmazni Magyarországon is? 

Dr. Lévay Miklós, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja a lapnak elmondta, az angol felvetést nem kommentálná, mert alapvetően más droghelyzetben születnek ott döntések, de Magyarországon a bármikor bevethető iskolai drogteszt a helyzet túlreagálása lenne. Indokoltabb lenne azt ellenőrizni a középiskolákban, hogy kik fogyasztottak alkoholt, kik dohányoztak a diákok közül, vagy egyes iskolákban akár azt is ellenőrizhetnék, kik ettek már aznap és kik nem. 

Jogi szempontból sem elfogadható a teszt bevezetése, tette hozzá, hiszen hazánkban a drogfogyasztás bűncselekmény, tesztet akkor lehet végezni, ha felmerül ennek gyanúja. Az iskolákban egyébként abban az időben a diákok alkoholfogyasztása és dohányzása sokkal jellemzőbb probléma volt – említette meg.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában