Halasztás

2024.02.20. 17:15

Bővült a Herman Ottó Múzeum, de csak később lesz A titkos és a publikus

Csak április végén nyílik meg a miskolci Herman Ottó Múzeum Új Képtára.

Boon.hu

Így néz ki az új épületszárny a Herman Ottó Múzeumban

Forrás: HOM

Ezúton értesítjük a múzeumbarátokat és a művészetpártoló közönséget, különösen Miskolc város lakosságát, hogy a vezető kurátor váratlan megbetegedése miatt a Herman Ottó Múzeum Új Képtárának megnyitó dátuma változik - adta hírül az intézmény.  

A két új állandó képzőművészeti tárlatot (Miskolc anno és A titkos és a publikus címmel), valamint a Látvány Restaurátor Műhelyet az eredetileg 2024. március 1-jére tervezett megnyitó helyett 2024. április 29-én adják át ünnepélyes keretek között. Az új attrakciók a nagyközönség által 2024. április 30-tól látogathatók.

Viseletgyűjtemény helyett 

A Herman Ottó Múzeum miskolci Görgey utcai épületének bővítésére - egy új szárny építésére - még az előző, Fidesz–KDNP-s városvezetés nyújtott be pályázatot, melyet a kormány akkor több mint 700 millió forinttal támogatott. Akkor az volt a terv, hogy az Európában egyedülálló kollekciót, a Kárpát-medence népviseleteit - a néhai Barna György gyűjteményét - mutatja be az új épületszárnyban a múzeum: összesen 280 eredeti népviseletről van szó, közülük 173 életnagyságú bábu segítségével elevenedik meg. A gyűjteményt a magángyűjtő hagyományozta Miskolcnak azzal a feltétellel, hogy méltó kiállítóhelyet kap a kollekció. 

A projekt végrehajtása lelassult, mert az építőipari drágulás miatt kiderült, hogy az eredeti összeg nem elegendő az új épületszárnyra. 

A Magyar Közlöny 2020. december 31-i számában jelent meg végül, hogy a kormány 271 millió forinttal 1 milliárd forintra egészítette ki azt a pénzösszeget, amelyből végrehajtható a terv. 

Kész az új szárny 

Az örvendetes döntés nyomán végre elkezdődhetett a múzeum új szárnyának építése, amelyre az FK Raszter Zrt. szerzett jogot. A Herman Ottó Múzeum életében nagyon fontos a beruházás, amely beleillik az intézmény fejlesztési folyamatába. Mint ismeretes, az épületet 1979-ben vette birtokba a múzeumi szervezet, a Pannon Tenger Múzeum 2013-ban készült el, és a következő történelmi dátum 2024., tavasszal tehát átadják az új múzeumi szárnyat. Barna György gyűjteménye marad a régi helyén, a Győri kapui épületben. Az új szárnyban pedig létrejött a Herman Ottó Múzeum Új Képtára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában