Felszállás előtt

2023.10.09. 07:00

Az év végén szárnyra kap a Herman Ottó Múzeum

Menet közben csavartak egyet a terveken, de már az utolsó simításokat végzik a kiállítóhely bővítésén.

Szaniszló Bálint

Bővül a Herman Ottó Múzeum

Fotó: Ádám János

A Herman Ottó Múzeum miskolci Görgey utcai épületének bővítésére - egy új szárny építésére - még az előző, Fidesz–KDNP-s városvezetés nyújtott be pályázatot, melyet a kormány akkor több mint 700 millió forinttal támogatott. Akkor az volt a terv, hogy az Európában egyedülálló kollekciót, a Kárpát-medence népviseleteit - a néhai Barna György gyűjteményét - mutatja be az új épületszárnyban a múzeum: összesen 280 eredeti népviseletről van szó, közülük 173 életnagyságú bábu segítségével elevenedik meg. A gyűjteményt a magángyűjtő hagyományozta Miskolcnak azzal a feltétellel, hogy méltó kiállítóhelyet kap a kollekció.  

A projekt végrehajtása lelassult, mert az építőipari drágulás miatt kiderült, hogy az eredeti összeg nem elegendő az új épületszárnyra. A Magyar Közlöny 2020. december 31-i számában jelent meg végül, hogy a kormány 271 millió forinttal 1 milliárd forintra egészítette ki azt a pénzösszeget, amelyből végrehajtható a terv.

Új képtár a régi helyett 

Az örvendetes döntés nyomán végre elkezdődhetett a múzeum új szárnyának építése, amelyre az FK Raszter Zrt. szerzett jogot.  A Herman Ottó Múzeum életében nagyon fontos a beruházás, amely beleillik az intézmény fejlesztési folyamatába. Mint ismeretes, az épületet 1979-ben vette birtokba a múzeumi szervezet, a Pannon Tenger Múzeum 2013-ban készült el, és a következő történelmi dátum 2023., hiszen az év végén átadják az új múzeumi szárnyat. Barna György gyűjteménye marad a régi helyén, a Győri kapui épületben. Az új szárnyban pedig létrejön a Herman Ottó Múzeum Új Képtára. 

Az Új Képtár nem csupán egy épület, hanem egy időutazás és a múlt megörökítése, amelyet két lenyűgöző állandó kiállítás, „A titkos és a publikus” és a „Miskolc anno” segít életre kelteni.

A titkos és a publikus 

„A titkos és a publikus” kiállítás két műgyűjtő, Kövesi István és dr. Petró Sándor – egymással több szempontból is párhuzamba állítható – képzőművészeti gyűjteményeit mutatja be. Az alkotások bemutatása visszatérően és arányosan él a „párba állítások” módszerével. Egy-egy – a Kövesi-, illetve a Petró-gyűjteményből kiemelt – alkotás egymással megfeleltetve teszik tanulmányozhatóvá ugyanazon mester megegyező témafeldolgozását és/vagy alkotói korszakát.

Karakteres kollekció 

A „Miskolc anno” anyaga gyűjtői tevékenység eredményeként állt össze karakteres kollekcióvá. A kiállítás arra törekszik, hogy a látogatók időutazóknak érezhessék magukat a két világháború közötti, békebeli Miskolcon. A régi város élményszerű bemutatásával a helyi identitás erősítéséhez való hozzájárulás a cél. A műgyűjtő jelen esetben a miskolci múzeum, melynek elhivatott munkatársai az 1920-as évektől kezdve évtizedeken át tervszerűen szerzeményezték a régi várost ábrázoló festményeket. E tematikai egység kialakításának és gazdagításának legfőbb szorgalmazója Leszih Andor múzeumigazgató volt. 

Az új épületszárnyat és ezzel az Új Képtárat 2023. december 30-án ünnepélyes keretek közt adják át. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában