Két kiállítás

2023.12.10. 15:35

Elkészült a miskolci Herman Ottó Múzeum új Képtára

A miskolci Herman Ottó Múzeum új Képtára hamarosan megnyitja kapuit a művészet és kultúra iránt érdeklődők számára, és várja azokat, akik szeretnék felfedezni a képzőművészet szépségeit és sokszínűségét.

Szaniszló Bálint

Az új épületszárnyat már birtokba vették

Fotó: Bujdos Tibor

A Herman Ottó Múzeum miskolci Görgey utcai épületének bővítésére - egy új szárny építésére - még az előző, Fidesz–KDNP-s városvezetés nyújtott be pályázatot, melyet a kormány akkor több mint 700 millió forinttal támogatott. Akkor az volt a terv, hogy az Európában egyedülálló kollekciót, a Kárpát-medence népviseleteit - a néhai Barna György gyűjteményét - mutatja be az új épületszárnyban a múzeum: összesen 280 eredeti népviseletről van szó, közülük 173 életnagyságú bábu segítségével elevenedik meg. A gyűjteményt a magángyűjtő hagyományozta Miskolcnak azzal a feltétellel, hogy méltó kiállítóhelyet kap a kollekció.  

A projekt végrehajtása lelassult, mert az építőipari drágulás miatt kiderült, hogy az eredeti összeg nem elegendő az új épületszárnyra. A Magyar Közlöny 2020. december 31-i számában jelent meg végül, hogy a kormány 271 millió forinttal 1 milliárd forintra egészítette ki azt a pénzösszeget, amelyből végrehajtható a terv.

Új képtár a régi helyett 

Az örvendetes döntés nyomán végre elkezdődhetett a múzeum új szárnyának építése, amelyre az FK Raszter Zrt. szerzett jogot.  A Herman Ottó Múzeum életében nagyon fontos a beruházás, amely beleillik az intézmény fejlesztési folyamatába. Mint ismeretes, az épületet 1979-ben vette birtokba a múzeumi szervezet, a Pannon Tenger Múzeum 2013-ban készült el, és a következő történelmi dátum 2023., hiszen az év végén átadják az új múzeumi szárnyat. Barna György gyűjteménye marad a régi helyén, a Győri kapui épületben. Az új szárnyban pedig létrejön a Herman Ottó Múzeum Új Képtára. 

A „Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése” című beruházás eredményeként az új Képtár két új állandó kiállítással várja az oda látogatókat. A két állandó kiállítás „A titkos és a publikus" és a „Miskolc anno" nevet kapják. A Képtár átadásának időpontja 2023. december 30. Úgy tudjuk, hogy a kiállítások megnyitása később várható.

Festészeti remekek 

„A titkos és a publikus” kiállítás Kövesi István és Dr. Petró Sándor képzőművészeti műgyűjteményeit hivatott bemutatni, melyek egymással több szempontból párhuzamba állíthatók. A látogatók mindamellett, hogy megismerhetik a magyar szocializmus kori műgyűjtés világát, a legrangosabb magyar nemzeti festészet remekműveit vehetik szemügyre. A tárlat célja a műalkotások iránti szenvedélyes szeretet tolmácsolása, és a látogatók bevezetése a képzőművészet élvezetébe. A kiállítás szakít a „kép-kép után” klasszikus rendezési hagyományával, helyette nagyobb hangsúlyt fektet a csoportosításokra, kiemelésekre és történetekre, melyek segítik a tárlat könnyebb befogadását.

Az identitást erősítik 

A „Miskolc anno” című kiállításon a régi Miskolc, mint festészeti téma, illetve a helyi képzőművészet kerül fókuszba. A kiállított képek az 1920 és 1940 közötti békebeli Miskolc megismertetésére koncentrál, azt a régi városképet tárja a látogatók elé, amely a modern település kialakulásával párhuzamosan a feledés homályába veszett. A kiállítás befogadását látványelemek, hangeffektek és interaktív eszközök is segítik. Célja, hogy a régi város élményszerű bemutatásával hozzájáruljon a helyi identitás erősítéséhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában