Életveszélyes

2024.01.16. 20:00

Veszélyes a jégre menni – ezt a tiszalúci eset is bizonyította!

A szakértők továbbra sem javasolják, hogy a Miskolc környéki tavakon próbálkozzunk egy kis csúszkálással, hiszen nem megfelelő jégvastagság esetén könnyen a fagyos vízben találhatjuk magunkat. Az embereken kívül sajnos az állatok is veszélyben lehetnek.

Galambos Eszter

A Rakaca-tó is befagyott, de még nem biztonságos a jég vastagsága

Forrás: Facebook/Bári Ádám

A tiltás természetesen nem vonatkozik azokra akik a szabadidőközpontok szervezett keretein belül szeretnének űzni valamelyik jeges sportot.

Golej Szabolcs a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat elnöke elmondta, hogy 

a Miskolc környéki bányatavakon és víztározókon korcsolyázni, jeges sportokat űzni kifejezetten veszélyes. 

Sajnos épp a hétfői napon történt, hogy Tiszalúc határában egy fát gyűjtő férfi alatt beszakadt a jég és csak a kerékpár jelezte az eltűnése helyét. A kutatás során már csak a férfi holtteste került elő. Az esetből is levonható a tanulság, hogy a jégréteg vastagsága szabad szemmel nem megítélhető és a jég alatt zajló folyamatok sem megjósolhatók.

Tudni kell, mikor biztonságos

Tisztában kell lenni azzal, hogy ha egy felnőtt ember súlyát nézzük akkor körülbelül 10 centiméternél vastagabb jégréteg ami biztonságos. A fagyos idő ellenére a Mályi tó vize például a napokban 5 fokos volt, a parton ugyan 6 centiméteres jégréteg található de kicsit beljebb már csak 3 centiméter, nem beszélve arról hogy lehetnek a tavon belül melegvizes források ahol előfordulhat, hogy még vékonyabb a jégréteg.

Ennek ellenére ha baj történik, a mentőcsapat tagjai folyamatos készültségben vannak ha riasztást kapnak 10 percen belül indulni tudnak a mályi tónál található bázisukról. A napokban is száraz ruhás merülő gyakorlatot hajtottak végre, hogy ha szükséges léket vágva, jég alól is menteni tudjanak, tudtuk meg a mentőcsapat vezetőjétől.

Állatok mentésében is segítő kezet nyújtanak, legutóbb a mályi madármentő állomást segítették ki amikor is egy hattyú lába annyira megfagyott, hogy már képtelen volt egyedül a partra jutni. Azonban arra is volt már példa, hogy több száz kilométerre történt esetnél a telefonos szakmai segítségnyújtásuknak köszönhetően lett sikeres egy mentés.

Nőtt a felelősségtudat

Az elnök úgy látja, hogy egy-egy kivételtől eltekintve alapvetően egyre több a felelősségtudat az emberekben. Nagyon fontosnak tartják a prevenciót ezért általános és középiskolások számára tájékoztató előadásokat tartanak ahol nemcsak a jeges mentés hanem a vizibalesetek és az elsősegélynyújtás is téma. Talán ennek is köszönhető, hogy a nyáron vagy akár télen vízpartra járó emberek sokkal elővigyázatosabbak lettek mint évekkel ezelőtt, annak ellenére hogy a tiltó táblák nem mindenhol kerülnek kihelyezésre.

Kérjünk segítséget a vadaknak

Földvári Attilát az Országos Magyar Vadászkamara szóvivőjét az állatokra leselkedő veszélyről kérdeztük és megnyugtató választ kaptunk. A vadállatok elsődleges célja ugyanis a téli időszakban, hogy energiájukkal takarékoskodjanak. Hideg, fagyos időben a táplálékszerzés, illetve az ivóvíz megszerzése a fő motiváció. Nem jellemző, hogy a tavak jegére mennének, ha csak nem egy kóbor kutya kerget rá szarvasokat vagy őzeket.

Jó tudni azonban: ha ilyen bajba jutott jószágot látunk vagy találunk, akkor a területileg illetékes vadgazdálkodó szervezetekhez fordulhatunk, amelyek megpróbálnak segíteni a vadnak. A vadgazdálkodók elérhetőségeiről a rendőrségnél vagy a környékbeli önkormányzatoknál érdeklődhetnek.

Ellenőriznek és akár büntetnek is

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk a téli időszakban kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a szabad vizek jegén való tartózkodás ellenőrzésére.

Vármegyénkben azonban nem jellemző az ilyen jellegű szabálysértések elkövetése. Jó tudni azonban hogy ha valaki netán gépkocsival vagy motorkerékpárral merészkedne a befagyott vizekre szabálysértést követ el, azt az intézkedő rendőr figyelmeztetheti, feljelentheti, vagy 6500 forinttól 65000 forintig terjedően helyszíni bírságot szabhat ki.

Kérdésünkre miszerint a befagyott belvizek használata a téli sportokra ütközik-e valamilyen szabályba azt a választ kaptuk, hogy az összefüggő befagyott belvizeken való tartózkodásra a „46/2001. (XII. 27.) BM rendelet a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól” nem tér ki külön.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában