Centenárium

2024.01.07. 14:15

Száz év hűségben és reménységben

XVI. Benedek pápa 2011-ben püspök exarchává nevezte ki Orosz Atanáz szerzetespapot.

Pap Gyula

Orosz Atanáz a Görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke

Fotó: Vajda János

A Miskolci Egyházmegye története 100 évre nyúlik vissza. A Trianon utáni Magyarországon jórészt az Eperjesi Egyházmegyéből maradt parókiákból 1924-ben alakult apostoli exarchátus vezetésével a Szentszék a Munkácsról elűzött Papp Antal érseket bízta meg. Halála után 1945-46-ban Szántay-Szémán István követte konzultori helynökként, majd 1946-tól a Nyíregyházán székelő hajdúdorogi püspökök kapták feladatul az exarchátus kormányzását: 1975-ig Dudás Miklós, 1988-ig Timkó Imre, 2008-ig Keresztes Szilárd, 2011-ig Kocsis Fülöp irányították a jórészt kisebb parókiákból álló exarchátust. 

XVI. Benedek pápa 2011-ben püspök exarchává nevezte ki Orosz Atanáz szerzetespapot, és az Exarchátus területét a Zempléni főesperesség (huszonkilenc hajdúdorogi egyházmegyés parókia) idecsatolásával megnövelte.

2015. március 19-én, a Görögkatolikus Metropólia megalakulásával Ferenc pápa a Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte. A Miskolci Egyházmegye ma Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye területén hirdeti és éli Krisztus örömhírét. 

A Miskolci Egyházmegye önálló egyházkormányzati egység: saját megyéspüspöke van, saját helynökei, tanácsosi testülete, papi szenátusa, bizottságai, esperesi kerületei vannak. Saját fenntartású oktatási-nevelési intézményeink vannak bölcsődétől az egyetemi kollégiumokig. Szociális intézményeik a gyermekneveléstől az idősek gondozásáig kiterjednek. 

Az Egyházmegye területén lévő hívek ügyeiben a miskolci megyéspüspök az illetékes. Miskolcon, a Szeles és a Huszár u. sarkán található a Püspöki Székház, ahol az Egyházmegyei Hivatal működik. Itt lakik a megyéspüspök. Itt koordinálják intézményeik és egyházközségeik közös programjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában