Észrevette?

2024.01.03. 20:00

Ezért nőtt meg a menetidő Borsod-Abaúj-Zemplén leghosszabb vasútvonalán

Borsod-Abaúj-Zemplén – A MÁV szerint a következő öt évben a menetidő csökkentésére nincs reális esély.

Boon.hu

Lassabban közlekdnek a vonatok

Fotó: Katona Tibor

A vasúti menetrend legutóbbi módosítása után többen is észrevették, hogy a változás menetidő növekedést tartalmaz a 94-es Miskolc-Tornanádaska vasútvonalon. Miskolc-Tiszairól Tornanádaska felé a korábbi 1 óra 34 perc helyett 1 óra 47 perc, míg Tornanádaskáról Miskolc felé 1 óra 40 perc helyett 1 óra 56 perc lett a menetidő. Emellett az indulási időpontok is változtak.  

Úgy tudjuk a menetidőnövekedés a pálya állapota miatt következett be és a Sajóecseg-Tornanádaska szakaszon jelenik meg. 

A témával kapcsolatban a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.-hez fordultunk érdeklődve, hogy valóban erről van-e szó, mennyire van rossz állapotban van a pálya, illetve, hogy lehet, lesz-e rá megoldás?

Elismerte a MÁV 

„A 94-es számú, Sajóecseg–Tornanádaska vonal 60 km/órás pályasebességű, azonban a pálya állapota miatt több szakaszon sebességkorlátozást kellett bevezetni a biztonság érdekében. A menetrend szerkesztésekor ezeket figyelembe kellett venni, így növekedett a vonatok menetideje.

A biztonságos közlekedés érdekében a szükséges karbantartásokat, javításokat a vasúttársaság elvégzi” – írta a társaság kommunikációs igazgatósága portálunknak adott válaszában. 

„A MÁV-VOLÁN-csoport célja is a gyors, kiszámítható közlekedés biztosítása. A sebesség korlátozására – és ezáltal a menetidő esetenkénti meghosszabbodására – sosem önkényesen, hanem mindig kényszerből kerül sor. A lassújelek – a vasúti sebességkorlátozások – oka az, hogy az utasbiztonságot még a menetrendi szempontokért sem áldozhatjuk fel. Azokon a pályaszakaszokon, ahol – forrás- és kapacitás hiányában – belátható időben belül nem tudunk olyan infrastruktúra fejlesztéseket végrehajtani, kénytelenek vagyunk csökkenteni a sebességet, hogy a vasút továbbra is az ország legbiztonságosabb közlekedési módja maradhasson. 

Sajnos a vonal felújításához jelenleg nem áll rendelkezésre forrás, így 5 éves távlatban a menetidő csökkentésére nincs reális esély”

 – tudtuk meg a válaszból.

Bíznak a fejlesztésben  

„A MÁV-VOLÁN-csoportnál abban bízunk, hogy a kormány által tervezett 10 éves vasútfejlesztési terv várhatóan már jövőre kezdődő végrehajtásával a magyar pályahálózat fokozatosan megújulhat és hamarosan mindenütt a technikailag lehetséges legnagyobb sebességgel és a lehető legkedvezőbb menetidőkkel közlekedhetünk” – tették hozzá.

Módosítások menetrendváltáskor: 

A Budapest–Hatvan–Miskolc és a Miskolc–Tornanádaska vonalon az indulási és érkezési időket hozzáigazította a vasúttársaság a meglévő sebességkorlátozások okozta többlet menetidőkhöz, ezáltal megbízhatóbbá válik a vonatközlekedés és kiszámíthatóbbak a csatlakozások. 

A 94-es számú Miskolc―Tornanádaska vonalon a sebességkorlátozások miatt, de a biztonság érdekében 10-14 perccel nőtt az eljutási idő. Az alábbi változások történtek a vonal menetrendjében:  A Miskolc-Tiszairól 4:54-kor induló személyvonat 4:33-kor indul, Tornanádaskára 6:32 helyett 6:29-kor érkezik, a 6:59-kor induló személyvonat 7 órakor indul, Tornanádaskára 14 perccel később, 8:56-kor érkezik. 

Napközben a Miskolc-Tiszairól páratlan óra 2 perckor induló személyvonatok 11 perccel korábban, páros óra 51-kor indulnak, de Tornanádaskára a jelenlegihez képest 2 perccel később, óra 38-kor érkeznek. 

A Miskolc-Tiszairól 21:02-kor induló személyvonat 21:12-kor indul, Tornanádaskára 22:36 helyett 22:59-kor érkezik. 

Tornanádaskáról a hajnali első vonat 3:50 helyett 3:19-kor indul, Miskolcra 5:23 helyett 5:06-kor érkezik. 

A Tornanádaskáról 5:06-kor induló személyvonat 5:01-kor indul, Miskolcra 6:58-kor érkezik. 

A Szendrőről 6:28-kor induló, Miskolcig közlekedő személyvonat korábban, 6:20-kor indul, Miskolc-Tiszaira 7:26-kor érkezik. 

A Tornanádaskáról 6:46-kor induló személyvonat 6:43-kor indul, Miskolc-Tiszaira 4 perccel később, 8:29-kor érkezik. 

A nap további részében a Tornanádaskáról páratlan óra 14 perckor induló vonatok 2 perccel korábban, óra 12-kor indulnak, de Miskolc-Tiszaira a jelenlegihez képest 12 perccel később, páratlan óra 8 perckor érkeznek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában