Elkészült

2023.12.21. 13:30

Átadták a 260-as új utat Sajószentpéter előtt - Fotókkal frissítve!

Sajószentpéter - Csütörtöktől elkerülhetőek lesznek települések, így gyorsabban elérhetőek a nagyvárosok.

Boon.hu

Dr. Alakszai Zoltán, Csepreghy Nándor, Bánné dr. Gál Boglárka és Demeter Zoltán az ünnepélyes szalagátvágás után

Fotó: Ádám János

Végre értelmet nyert a körforgalom Sajószentpéter előtt, ugyanis az autósok egy másik kijáraton is lehajthatnak a 26-os főútról, hogy elkerüljék Sajószentpétert és Berentét a 260-as új úton. Ez Kazincbarcikára vezet.

Új út, új szemlélet

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára ünnepi beszédében elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János építési és közlekedési miniszter nevében is köszönti a megjelenteket.

Ha jól tudom, egy mintegy húsz éves projekt zárul le ma. Egy út átadása fontos műszaki eredmény, de egy szemléletet is tükröz. 2010-ben Magyarország egy egészen más fejlettségi szinten állt. Már akkor fontos volt, hogy megteremtsük a mobilitás lehetőségét, hiszen így nem kell elhagyniuk lakóhelyüket az embereknek. Olyan úthálózatot kell létrehozni, amin harminc perc alatt elérhetőek a gyorsforgalmi utak, sőt, ugyanezen idő alatt elérhetőek a járásközpontok

– mondta, majd hozzátette, a keleti és a nyugati kereskedelemben is fontos, hogy átvivő ország legyünk, ami azt jelenti, a három határig tartó gyorsforgalmi út helyett mára már kilenc van.

Ünnepelnek ma az itt élők

Demeter Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője szerint ez a nap ünnep az itt élőknek.

Azzal biztatom viccesen az autósokat a főútvonal használatára, hogy jó lesz elkerülni Sajószentpétert. Ez valójában a városlakók érdeke, hiszen az átmenő forgalom dugókat, türelmetlenséget szült a településen. Így azonban csökken a károsanyagkibocsátás, a balesetveszély és a teherforgalom miatti zajszint is. Élhetőbb lesz Sajószentpéter a több mint tíz kilométer hosszú, több tízmilliárdos beruházásnak köszönhetően

– mondta, majd beszélt arról is, hogy árvízvédelmileg is nagy jelentőséggel bír.

Két új körforgalom

A szalagot az ünnepi beszédet mondók mellett még Bánné dr. Gál Boglárka, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közgyűlésének elnöke és dr. Alakszai Zoltán főispán vágta át.

Mint azt korábban megírtuk, az összesen 10,615 kilométernyi új nyomvonalon kiépülő kétszer egy sávos kialakítású 260-as számú főút a 26-os számú főúttal és a Sajó folyóval párhuzamosan vezet, elkerülve Sajószentpétert, Berentét és az ipari létesítményeket. Az építkezés részeként két új körforgalom segíti a közlekedést, melyek közül az egyiket a 27-es számú Edelény felé vezető főút keresztezésénél, a másikat pedig a szakasz legvégén Múcsony és Kazincbarcika között alakították ki a szakemberek. A mezőgazdasági művelésű területek megközelítését négy keresztező és tizenöt párhuzamos út szolgálja ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában