Felvételi

2024.01.07. 19:00

Ezek a pluszpontok szerezhetők a felvételihez

Előnyt jelenthet a felvételinél, ha emelt szintű érettségivel és nyelvvizsgával rendelkezik a felvételiző.

Répássy Olívia

A Miskolci Egyetem főbejárata

Fotó: Bujdos Tibor

Közeledik az egyetemekre való jelentkezés határideje, hiszen február 15-ig kell benyújtani a jelentkezéseket. 

Az egyetemenként meghirdetett szakok már elérhetők a felvi.hu-n. Az egyetemek dönthetnek 2022-ben jelentette be a kormány a pontszámítási szabályok átalakítását, amelynek legfontosabb része, hogy a központi szabályok helyett az egyetemek egyénileg határozzák meg a felvételi követelményeket.

Tehát maguk dönthetnek arról, hogy mire és milyen pluszpontokat adnak a felvételi eljárás során. Korábban elterjedt a hír például, hogy pluszpont jár az önkéntes és diákmunkáért, vagy épp a katonai szolgálatért. Vannak egyetemek, amelyek bizonyos szakjaikon megkövetelik a felvételihez az emelt szintű érettségit vagy a nyelvvizsgát, és vannak, ahol bár pluszpontot érnek, de azok nélkül is benyújthatja jelentkezési lapját a felsőoktatásban tanulni vágyó.

50-féle pontról lehet szó

A Miskolci Egyetemen érdeklődtünk, hogy milyen többletpontot adhatnak a felvételizőknek.

„Intézményi többletpont az egyetem összes karán, minden képzésén szerezhető” – írták kérdéseinkre; mint kiderült, 50-féle pontról lehet szó. Hozzátették, a művészeti képzések kivételek ez alól, hiszen ott gyakorlati vizsga alapján történik a pontszámítás. Levelükben felsorolták azokat az eredményeket, teljesítményeket és körülményeket, amik miatt pluszpontokat szerezhetnek a felsőoktatási intézménybe jelentkezők.

„A teljesség igénye nélkül intézményi pontot ér az emelt szintű érettségi vizsga, a nyelvtudás, a sporteredmény, az országos és regionális tanulmányi versenyeken elért eredmény; az okleveles technikus végzettség, a Miskolci Egyetem által szervezett érettségi felkészítő tanfolyam elvégzése. Szintén intézményi pontot lehet szerezni előnyben részesítés jogcímen, amennyiben a jelentkező igazoltan hátrányos helyzetű, fogyatékos, gyermekvállalás céljából ellátásban részesül, hátrányos helyzetű térségből származik, vagy szomszédos államban élő magyar ajkúnak vallja magát” – írták.

Az intézményi pontok aktuális listája az egyetem felvételi oldalán érhető el.

Megkérdeztük a Tokaj-Hegyalja Egyetemet is, várjuk válaszukat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában