Reggeli fagy

2024.01.10. 13:45

Brutál hideg volt a Bükkben - nem hiszi el, hány fokot mértek

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye leghidegebb pontján, a Mohos-töbörben ismét a mínuszok uralkodtak kedden éjszaka.

Boon.hu

Fotó: ÉM

Legutóbb novemberben volt hasonlóan hideg a bükk-fennsíki Mohos-töbörben. Akkor majdnem -20°C-on állt be a napi T-min, ahogy portálunk is megírta.

„Ma a Mohos-töbörben -22,95°C-on állt be a reggeli T-min. A körülmények adottak voltak az inverziós légrétegződés kiépüléséhez a töbrön belül, hosszú idő óta a legkevésbé zavart görbét rögzítettük az elmúlt éjszaka. Az éjfél körüli időszakos szél általi zavatás nélkül a görbe minimumértéke minden bizonnyal -25°C alatt lett volna. Ráadásul az éjszaka második felében rétegfelhőzet kúszott fölénk, ami tovább redukálta a kisugárzás mértékét. Hó nélkül ezek a reális értékek a fennsíkon. Hóborítottság mellett a fennsíki töbrökben hasonló körülmények között könnyedén -30°C alá eshet a hőmérséklet. És bár most nincs egybefüggő hótakaró a Bükk-fennsíkon, de hosszú még a tél" - írta a Miskolci Egyetem-MFK-Földrajz Intézet.

Forrás: Miskolci Egyetem-MFK-Földrajz Intézet

Hasonlóan fagyosan alakult a reggel a Vörösmeteor-töbörben, melyről Kerékgyártó Róbert számolt be facebook oldalán:

„Bükk-fennsík, Vörösmeteor töbör mélyén ma reggelre akciós lett a minimum. T-min: -19.9 fok volt.

A töbörben lévő többi állmások közül a Kelet 1 mérési ponton a T-min: -19.7 fok, a Kelet 2 helyen pedig a minimum érték: -18.9 fok volt. A közel azonos hőmérsékleten a megülepedett levegőnek köszönhető. A szél sokat gyengült, de teljesen biztosan nem állt le. Arra elegendő volt, hogy a sajátos klasszikus töbör mikroklíma ne tudjon kialakulni a Vörös meteor töbör mérési helyen.

Ha leáll, a töbör mélyén "illett" volna legalább -25 fokig csökkennie.

Sajnos hó továbbra sincs. Hófelszínen ez biztosan -30 fok alatti értéket hozott volna. A mért értékeknél a meteorológiában viszont nincs ha. Az már tény."

Forrás: Facebook

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában