Csípős reggel

2023.11.26. 09:22

Úgy érzi, hideg van ma reggel? A Bükkben mínusz húsz fokot mértek!

Vármegyénk leghidegebb pontja, a Mohos-töbör ezúttal is hozta a formáját.

Boon.hu

Fotó: BNR

Csípősen alakult a vasárnap reggel, hiszen vármegye szerte fagyott. Volt azonban egy olyan pont, ahol majd' mínusz fok alá süllyedt a hőmérséklet. Ez pedig a Mohos-töbör, amely úgynevezett hidegpont, és amelynek kutatásáról nemrég portálunk is beszámolt.

„Ma hajnalban a Miskolci Egyetem-MFK-Földrajz Intézet által monitorozott bükk-fennsíki Mohos-töbörben -19,88, tehát majdnem -20°C-on állt be a napi T-min. Ennek oka, hogy a fennsíkon jelenleg is néhány centis hóréteg található, amely növeli a felszín albedóját, annak kisugárzási potenciálját.

Jelenleg a Kárpát-medencét hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek töltik ki és ma éjszaka a derült, szélcsendes időjárásnak köszönhetően a töbör mikroklímarendszerének érvényesülési feltételei adottak voltak. Az inverzió kiépülésében a késő hajnali órákban zavar keletkezett.

A tél első lehelletei megérintették a Bükk-fennsíkot....

Párhuzamosan a Robert Kerékgyártó által üzemeltetett Vörösmeteor-töbör mérőállomása is kimondottan hideg, -16,8°C-os hőmérsékletet rögzített (forrás: http://bukk.meteopont.hu/). A reggel országszerte csípősen alakult.” - számolt be róla a Mohos-töbör mikroklíma kutatás, ME Földrajz-Geoinformatika Intézet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában